A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rupert-murdoch-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rupert Murdoch opet promijenio mišljenje i pristao izaći pred zastupnike | Politika+
Hrvatska

MEDIJSKA AFERA: Rupert Murdoch opet promijenio mišljenje i pristao izaći pred zastupnike

Britanska policija je u u četvrtak uhitila i devetog osumnjičenika, bivšeg urednika News of the Worlda.

Piše: PolitikaPlus/Hina/BBC

Rupert i James Murdoch pristali su izaći pred zastupnike Donjeg doma britanskog parlamenta idućeg utorka i odgovarati na pitanja o skandalu koju je novina u njihovom vlasništvu izazvala hakiranjem telefona.

Britanska policija je u međuvremenu u četvrtak ujutro uhitila i devetog osumnjičenika, bivšeg urednika News of the World.

Parlamentarni odbor za medije uputio je sudski poziv medijskom magnatu Rupertu Murdochu i njegovom sinu i vjerojatnom nasljedniku Jamesu da izađu pred zastupnike nakon što su prvotno odbili doći idućeg utorka i odgovarati na njihova pitanja. Rebekah Brooks koja vodi News International, britansku podružnicu News Corpa koji je u Murdochovu vlasništvu, pristala je na saslušanje.

Britanska policija je u međuvremenu u četvrtak ujutro uhitila i devetog osumnjičenika, bivšeg urednika News of the Worlda (NoTW), dnevnog lista koji je Murdoch bio prisiljen ugasiti zbog skandala koji je izbio kad se pročulo da su njegovi novinari neovlašteno prisluškivali privatne telefone golemog broja ljudi. Izvršni urendik Neil Wallis uhićen je pod sumnjom da je sudjelovao u zavjeri prisluškivanja komunikacija.

Britanski parlamentarni Odbor za kulturu, medije i sport u utorak je pozvao Ruperta i Jamesa Murdocha te Rebeku Brooks da pred odborom za tjedan dana daju iskaz o skandalu. Murdoch je prvotno rekao da je, iako nije u mogućnosti doći u utorak, u "potpunosti spreman" dati iskaz u istrazi. James Murdoch je ponudio doći drugog datuma, ali najranije 10. kolovoza, dok je Brooks "pozdravila mogućnost" da da iskaz.

No nakon što je odbor u četvrtak ujutro uputio sudske pozive Murdochovima nekoliko sati kasnije je News Corporation objavio da će par doći na sjednicu odbora.

"Pišemo odgovor odboru u namjeri da im kažemo da će James Murdoch i Rupert Murdoch doći na sastanak u utorak", rekao je glasnogovornik tvrtke.

Ovi sudski pozivi prvi su koje je parlamentarni odbor uputio u posljednjih gotovo 20 godina, odnosno otkako je 1992. sinovima pokojnog novinskog tajkuna Roberta Maxwella naloženo da izađu pred odbor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUPERT MURDOCH, JAMES MURDOCH, NEWS CORP, BYKYB, NEWS OF THE WORLD, MEDIJI, REBEKAH BROOKS