A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/veselin-sljivancanin-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šljivančanin: Da sam znao da će Hrvatska postati nezavisna, nikad ne bih ratovao | Politika+
Regija

POSLIJE BITKE: Šljivančanin: Da sam znao da će Hrvatska postati nezavisna, nikad ne bih ratovao

Za Ovčaru sam saznao iz medija.

FOTO: Veselin Šljivančanin
Piše: Politika

U intervjuu za „Politiku” Šljivančanin koji je pre jednog tjedna poslije dvije trećine izdržane kazne pušten na slobodu, otkriva svoj stav – da je imao i malo sumnje da će Hrvatska postati nezavisna država, nikada ne bi išao ratovati.


Za Ovčaru sam saznao iz medija. Nikada mi na pamet ne bi palo da će neko odvesti zarobljene vojnike paravojnih formacija i streljati ih. To je najveće zlo koje neko može da počini.

Kada sada razmišljate o 1991. godini i zločinu na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara - da li bi ponovo postupili isto kao pre dve decenije?


Kao vojni oficir nisam verovao da postoje republičke granice. Da sam imao i malo sumnje da će biti formirana nezavisna država Hrvatska nikada ne bih otišao da ratujem.


Što se mog ukupnog ponašanja kao pripadnika JNA tiče tvrdim da sam isključivo radio po zakonu i po propisima koji su tada važili. Svakodnevno sam za vreme sukoba u Vukovaru i njegovoj okolini insistirao da se sastanem sa bivšim oficirima koji su dezertirali iz JNA i prešli u hrvatske paravojne formacije, da razgovaram sa njima i ubedim ih da ne pucamo, da sve rešimo mirnim putem.


Za Ovčaru sam saznao iz medija. Nikada mi na pamet ne bi palo da će neko odvesti zarobljene vojnike paravojnih formacija i streljati ih. To je najveće zlo koje neko može da počini.

Kako komentarišete visoke kazne koje je Veće za ratne zločine izreklo optuženima za zločin na Ovčari?

Mnogi koji su se pojavili na tom suđenju saslušavani su u Hagu kao svedoci u postupku koji je vođen protiv mene. Meni je, kao čoveku, jako značajno što me nijedan od njih nije pomenuo ni u kakvom kontekstu u vezi sa dešavanjima na Ovčari.

Ono što me je najviše čudilo i o čemu sam mnogo razmišljao dok sam u Hagu čitao transkripte sa tog suđenja jeste činjenica da su neki od ljudi posvedočili da su ubijali na Ovčari. Meni je bilo teško da poverujem da to neko može da uradi. Međutim, ako je sud presudio da je neko uradio nešto, šta ja onda tu imam da komentarišem?!

Jeste li u Hagu bili u kontaktu sa Miroslavom Radićem i Miletom Mrkšićem, koje je haško tužilaštvo, takođe, teretilo za zločine na Ovčari?

Kada god bih uhvatio neki slobodan trenutak u pritvoru Haškog tribunala provodio sam ga sa Miroslavom Radićem. Nikada, međutim, nismo razgovarali o predmetu i onome za šta nas tereti tužilaštvo.

Razgovarali smo o porodicama, o Beogradu, o nekim lepim trenucima koji nas vezuju. Sa Mrkšićem gotovo i da nisam razgovarao. I dok mi je, u vreme ratnih sukoba u Hrvatskoj bio pretpostavljeni, razgovarali smo samo službeno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miroslav radić, ratni zločin, vukovar, ovčara, haag, veselin šljivančanin