A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-brac-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor na Braču: Izgleda kao mjesečeva površina! | Politika+
Hrvatska

KATASTROFA: Jadranka Kosor na Braču: Izgleda kao mjesečeva površina!

Požar u kojem je izgorjelo više od 4000 hektara guste borove šume navodno je lokaliziran.

FOTO: Pougljenilo je 4000 hektara u okolici Milne
Piše: PolitikaPlus/VLM

- Izgleda strašno, kao mjesečeva površina - kazala je po dolasku na bračko požarište premijerka Jadranka Kosor. Premijerka je na Brač stigla iz zrakoplovne baze Divulje, a danas će obići požarište u Milni i Operativni stožer u Nerežišćima.


"Čovjek ostaje bez riječi kada vidi požar ovih razmjera. Zahvaljujem se i profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima koji su pokazali kako sustav funkcionira u ovakvim situacijama."

Na požarištu na Braču jedan od vatrogasaca koji je 32 godine u tom poslu rekao je premijerki kako nikad nije vidio požar kao ovaj koji je opustošio Brač i pretvorio ga u jedan sasvim drugi otok.


- Zahvaljujem na požrtvovnosti i činjenici da ste ostvarili najvažnije, da nitko nije stradao, što su obranjene kuće i najvažnije da su turisti bili mirni - poručila je premijerka svima na Braču i dodala da smatra značajnim što su turisti imali povjerenja i nisu napustili Brač.


Premijerka o uzroku požara očekuje brzu istragu, a ako se radi o ljudskom faktoru, naglasila je, oni koji su odgovorni moraju zaista i odgovarati.


- Čovjek ostaje bez riječi kada vidi požar ovih razmjera. Zahvaljujem se i profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima koji su pokazali kako sustav funkcionira u ovakvim situacijama - istaknula je Kosor.


Prema riječima Mladena Jurina, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, još uvijek ima dosta "dimova" premda je požar
u kojem je izgorjelo više od 4000 hektara guste borove šume, trave i raslinja, navodno lokaliziran. Vatrogasci će dežurati na liniji fronte sigurno još danas i sutra, a onda će se vjerojatno lagano početi povlačiti. Jurin je ovaj požar ocijenio iznimno zahtjevnim i složenim te istaknuo kako je riječ o jednom od najtežih požara u zadnjih 10 godina ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego i na čitavom Jadranu, i to upravo iz razloga što je planuo u blizini naseljenih mjesta.

Vatrogasci posebno čuvaju područje oko Vidove gore jer ako se vatra ponovno rasplamsa pitanje je hoće li se uspjeti zaustaviti ako zapuše nepovoljan vjetar.


Lakše opekline po rukama zadobila je 72-godišnja Bračanka koja je ušla u opožareno područje kako bi spasila svoje ovce, a nekoliko vatrogasaca požalilo se na smetnje u disanju, ali nakon liječničkog pregleda utvrđeno je kako nitko nije teško ozlijeđen.


Požar na Braču gasilo je 300-ak vatrogasaca kojima je u pomoć s kontinenta stiglo 100-ak kolega. Kako bi se spasila naselja, žrtvovala su se polja i vegetacija. Prioritet su ljudi i kuće!


Požari u Primorskom Dolcu i Prgometu koji su buknuli jučer prijepodne lokalizirani su oko 21 sat. Na brdima Ljubeč i Šilo izgorjelo je oko 120 hektara trave, niskog raslinja i šume, a u gašenju je sudjelovalo 50 vatrogasaca s 15 vozila, vlak Robel, jedan kanader, dva Air Tractora i dva helikoptera. Kaštela.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILNA, VATROGASCI, PUSTINJA BLACA, BRAČ, POŽAR, JADRANKA KSOOR