A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovinamarkač.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Žalbeno vijeće odbilo zahtjev obrane generala Gotovine | Politika+
Crna kronika

HAAG: Žalbeno vijeće odbilo zahtjev obrane generala Gotovine

Žalbeno Vijeće prosudilo da Srbiji treba dati više vremena za diostavu traženih dokumenata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Žalbeno Vijeće Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev obrane generala Ante Gotovine za izdavanjem naloga Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane smatrajući da još treba dati vremena Beogradu da dobrovoljno ispuni zahtjev obrane hrvatskoga generala.


Traženi transkripti pojavili su se na haaškom suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za ratne zločine u BiH i za granatiranje Zagreba, i objavljeni su nakon što je dovršen dokazni postupak u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač".

Obrana generala Gotovine je 30. svibnja i 16. lipnja preko srbijanskog veleposlanstva u Haagu zatražila te dokumente no nije dobila nikakav odgovor te je 22. lipnja podnijela zahtjev Žalbenom vijeću za izdavanjem naloga Beogradu za dostavu traženih dokumenata.


Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke zaključilo je da se tako kratak period od podnošenja zahtjeva obrane Srbiji ne može smatrati odbijanjem dobrovoljne predaje traženih dokumenta te je stoga za sada odbilo zahtjev obrane.


Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača nepravomoćno osuđenih za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje moraju za manje od dva tjedna odnosno do 1. kolovoza podnijeti žalbu na presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.


U presudi prvostupanjsko je vijeće zaključilo da je tijekom Oluje počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim granatiranjem.


Iz pojedinih zapisnika VSO nakon Oluje vidljivo je da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio artiljerijski napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.


Ti transkripti pojavili su se na haaškom suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za ratne zločine u BiH i za granatiranje Zagreba, i objavljeni su nakon što je dovršen dokazni postupak u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač".


Stoga obrana može tražiti njihovo uvođenje u žalbenom dijelu postupka.


Haški sud je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i pustio na slobodu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen markač, ante gotovina, oluja, subpoena, haag, momčilo perišić