A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-207.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nije lako zvati se Ivo | Politika+
Hrvatska

KOMENTAR: Nije lako zvati se Ivo

Punih 9 godina, bio je dominantna ličnost hrvatskog političkog prostora.

Piše: Ilijana Grgić

Ovih dana svi trude nabrojati što je Ivo loše napravio, a urednički komentari jedan za drugim vrište tko će više istaknuti grijehe bivšeg premijera, kao da cijela nacija zaboravlja kako se prema tom čovjeku odnosila prije recimo tri, pet ili deset godina. Punih 9 godina, bio je dominantna ličnost hrvatskog političkog prostora - i kao čelnik oporbe i kao premijer, a bome i sada kao remetinečki uznik. Na svakom koraku trudili su mu se udovoljiti, prije svega urednici raznoraznih tiskovina, trgali su se za ekskluzivne intervjue.


Onda je došla 2009. jednog dana, stao je Ivo pred kamere i rekao: meni je dosta, ja odo... Hrvatska se javnost osjećala tada kao prevarena žena.

Kad je zasjeo na mjesto premijera, e tad se prestižem smatralo jel' vas "On" pozvao ili ne... mjerilo je to bilo Vaše važnosti na političkoj sceni. Čak se i sama Jadranka Kosor, kad je postala premijerka, žalila na šefove oporbe da joj ne žele doći, a da su trčali na svaki mig bivšeg premijera.

Ivo je stvorio dojam da se bez njega ništa ne može, on je "spasitelj  radnika, seljaka i poštene inteligencije". Država se zaduživala, javni dug je rastao, iz državne blagajne se plaćalo, zagrabi koliko treba samo da "vuk bude sit, a sve koze na broju". A mi smo tada imali premijera koji je govoreći 4 jezika, uvodio Hrvatsku u Europsku uniju, koji se hvalio svojim prijateljima, predsjednicima. Sve bilo kao u snu, koji se lagano pretvorio u noćnu moru.


Onda je došla 2009. jednog dana, stao je Ivo pred kamere i rekao: meni je dosta, ja odo... Nacija u čudu, otvorenih usta, tjednima je nagađala što mu bi: pa da nije bolestan, ili da ga ucjenjuju, pa zbog Slovenije. Bilo je tu svakakvih scenarija, ali vidi vraga, ni jedan nije uključivao bijeg, Austriju, izručenje, milijune i Remetinac.

Svakim danom bili smo sve bliže činjenici da živimo u zemlji u kojoj je bilo dovoljno doći u neko javno poduzeće, reći famoznu rečenicu: "poslo me Ivo" ... i milijunčići su se skupljali u " Riznicu". 

Hrvatska se javnost osjećala tada kao prevarena žena. Čudili smo se hrčku Sanaderu, koji je u svojoj 'kućici' u Kozarčevoj imao impozantna djela, kojih se ne bi postidio sakupljač umjetnina Solomon R. Guggenheim. Koji je na računima skupio milijunčiće, lijepo ih rasporedivši po cijeloj familiji da se neko ne bi naljutio. Lagano se klupko odmotavalo... a mi smo svakim danom  bili sve bliže činjenici da živimo u zemlji u kojoj je bilo dovoljno doći u neko javno poduzeće, reći famoznu rečenicu: "poslo me Ivo" ... i milijunčići su se skupljali u " Riznicu".

Ali čuđenje ne prestaje. Ono što je najbolje, čude mu se i njegovi nekadašnji najbliži suradnici. Oni se pak čudom ne mogu načuditi.

- Pa zar naš Ivo, ne to nije moguće. Mislim da su oni svi oboljeli od neke čudnovate bolesti, kojoj je glavni simptom zaboravljivost. A još će se oni  čuditi, kad Ivo progovori, ako ikad odluči reći sve što zna. Jer i to je moguće, da u jednom trenutku i sam Ivo, dobije tu tajnovitu bolest.

Čudna smo mi zemlja, oduvijek bila. Pokojni je Vlado Gotovac jednom izjavio da mu se  čini da se u Hrvatskoj svi ljudi i sve vrijednosti moraju baciti u blato kako bismo svi bili isti. Možda je to posljedica komunističkog režima, koji je još uvijek duboko ukorjenjen u našu kolektivnu svijest. Obožavanje voljenog vođe, njegovo dizanje u zvijede, 'Kud on tu i mi' ( pa i u vodu duboku ako treba), a onda kad on padne, e tad se ploča okreće na drugu stranu... tada slijedi druga krajnost, tko više može pljunuti i blata baciti, kako bi se dodvorilo novom šefu ili šefici... I na žalost, obrazac se  ponavlja.

Često se kaže da je hrvatska politička scena zanimljiva poput neke meksičke tv novele (turske ipak nisu toliko komplicirane), a  čini se da smo kod ove tek vidjeli polovicu... pravi zaplet se tek očekuje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader