A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ahmadinejad-natanz-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Veteran CIA-e: Izrael će najesen napasti iranska nuklearna postrojenja | Politika+
Hrvatska

PROGNOZE: Veteran CIA-e: Izrael će najesen napasti iranska nuklearna postrojenja

Iran će uzvratiti po svim susjedima i uvući SAD u rat.

FOTO: Iranski predsjednik u obilasku postrojenja u Natanzu
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/FP

 Dugogodišnji agent CIA-e koji je 21 godinu službovao na Bliskom istoku predviđa da će Izrael najesen napasti Iran i uvući SAD u još jedan veliki rat koji će ugroziti američko vojno i civilno osoblje, ali i sveukupne američke interese u toj regiji i šire, objavio je u utorak u američki web portal Foreign Policy Matters.


"Izrael će napasti Natanz i druga iranska nuklearna postrojenja. Iranci će uzvratiti gdje god mogu: Basra, Bagdad, čak i Afganistan. SAD će potom napasti iranske ciljeve u Iraku i preko granice, u samom Iranu....suočavamo se s eskalacijom , a ne s planiranim ratom s ulaznom i izlaznom strategijom."

Bivši agent CIA-e Robert Baer gostovao je početkom tjedna u provokativnoj radijskoj emisiji pod nazivom "Background Briefing" postaje KPFK iz Los Angelesa, gdje je nagovijestio da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu vrlo skoro mogao započeti rat s Iranom. Nije htio imenovati sve svoje izvore u Izraelu, SAD-u i drugdje, a one koje je imenovao pripadaju izraelskim sigurnosnim krugovima koje su već javnost upozorile da su Netanyahu i ministar obrane Ehud Baraknaglašeno ratnički raspoloženi, navodi se u izvješću čiji je autor MJ Rosenberg, bivši direktor za političke analize Israel Policy Foruma, think-tanka za bliskoistočnu politiku iz Washingtona.


Tako je i
Meir Dagan, bivši šef Mossada, koji je izraelsku tajnu službu napustio u rujnu 2010., prije dva mjeseca rekao da će Izrael napasti Iran i da će to biti "najgluplja stvar" koju može zamisliti.


Dagan u Izraelu inače, kako piše dnevni list Ma'ariv, slovi "kao jedan od najmilitantnijih ljudi ikada rođenih".

"Kada taj čovjek kaže da je naše vodstvo opasno i neodgovorno, ne bismo trebali mirno noću spavati", piše novinar Ben Caspit.


Čak 12 od 18 živućih bivših šefova Mossada i Shin Beta Netanyahua smatra "opasnim i neodgovornim", ali Baer smatra da to "što smo vidjeli od Netanyahua još nije ništa".


"Gotovo je sigurno da Netanyahu planira napad na Iran....i to će vjerojatno uslijediti u rujnu, prije glasovanja o palestinskoj državi. On se također nada da će u sukob uvući SAD", kazao je Baer.


Kao i Dagan, on je upozorio da je potpuno neizvjesno kako bi taj rat završio.


"Izrael će napasti Natanz i druga iranska nuklearna postrojenja. Iranci će uzvratiti gdje god mogu: Basra, Bagdad, čak i Afganistan. SAD će potom napasti iranske ciljeve u Iraku i preko granice, u samom Iranu....suočavamo se s eskalacijom , a ne s planiranim ratom s ulaznom i izlaznom strategijom", pojasnio je Baer.


"Nemamo dovoljno vojnika za takav rat. Mislim da smo pred ponorom", dodao je.


Prema njegovim riječima, bivši ministar obrane Robert Gates osujetio je izraelske namjere tijekom Bushove i Obamine administracije, ali sada "u Pentagonu postoji naredba o pripremi za rat".


Također je istaknuo da američki predsjednik ima jako malo utjecaja na Netanyahua.


"Ne možemo ga zaustaviti. I on to zna", rekao je Baer koji također ukazuje i na činjenicu da američki Kongres uvijek podupire Izrael, aludirajući na moćni židovski 'lobby' i ključne igrače u kreiranju američke bliskoistočne politike.


Robert Baer imao je kao agent CIA-e važnu ulogu u Iraku 90-ih, gdje je organizirao oporbu protov Sadama Huseina. Opozvan je nakon optužbi da je pokušao organizirati atentat na Sadama Huseina. Prilikom umirovljenja primio je visoki orden za zasluge. Njegov lik ovjekovječen je u Oscarom okrunjenom filmu Syriana, s Georgeom Clooneyem u glavnoj ulozi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Meir Dagan, Robert Baer, natanz, benjamin netanyahu, izrael, iran, mossad