A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/putin-006.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Medvjedjev: Odustajanje od nagrade Putinu je kukavičluk | Politika+
Svijet

RUSIJA-EU: Medvjedjev: Odustajanje od nagrade Putinu je kukavičluk

HANNOVER - Prije razgovora Merkel i Medvjedjev sudjelovali su na forumu "Peterburški dijalog".

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Njemačke potrebe za gorivom i traženje partnera za modernizaciju Rusije te ukidanje viznog režima, ali rubno i demokratizacija Rusije, bile su teme sastanka na vrhu njemačke kancelarke Angele Merke i ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedjeva u utorak u Hannoveru.


Prije razgovora Merkel i Medvjedjev sudjelovali su na forumu "Peterburški dijalog", koji godinama okuplja predstavnike civilnog društva dviju zemalja i nastojali su pokazati veliko razumijevanje te izbjeći osjetljiva pitanja poput ljudskih prava u Rusiji.


Medvjedjevje ipak progovorio o odustajanju njemačke udruge da godišnju nagradu za promicanje demokracije dodijeli ruskome premijeru Vladimiru Putinu rekavši da "bilo koja organizacija ima pravo odlučiti kome će nagradu dodijeliti, a kome neće, no ako odluku donese, tada je ne smije opozvati, to je kukavičluk i nedosljednost".

Oporbene skupine usprotivile su se da se Quadruga, godišnja nagrada za promicanje sloboda i demokratskih promjena, pripadne Putinu, kojega optužuju za ograničavanje građanskih prava i represiju te je odbor za dodjelu nagrade povukao odluku jer je bio izložen "neodrživom pritisku".


Merkel nije o tom pitanju iznijela službeno stajalište, jer nagradu dodjeljuje privatna organizacija, a njezin glasnogovornik kratko je izrazio uvjerenje da to neće ni u čemu naštetiti njemačko-ruskim odnosima.


Njemački supredsjedatelj "Peterburškog dijaloga" Lothar de Maiziere istaknuo da je demokracija potrebna za stvarnu modernizaciju Rusije i podsjetio da diktatorske države poput Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke nisu preživjele.


Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare priznala svoju odgovornost za kočenje rusko-europskih pregovora o ukidanju viza, što je Moskvi vrlo važno pitanje te je izrazila nadu da bi se to pitanje moglo riješiti 2012.


Energetika je dominirala godišnjim sastankom dviju vlada. Rusija teži razvoju plinskih elektrana i povećati svoje isporuke Njemačkoj koja već jest njezin najveći kupac, napose plinovodom Sjeverni tok na Baltiku koji treba biti svečano pušten u rad u listopadu.


Merkel je nastojala umanjiti njemačku ovisnost o ruskome plinu jer će djelomice svoje potrebe namiriti iz elektrana na ugljen te ulaganjima u obnovljive izvore.


Moskva pak računa na njemačka ulaganja u okviru politike modernizacije koju je zacrtala i to je bila u središtu govora ruskog predsjednika.


Medvjedjev je na konferenciji izjavio da vjeruje u kompromis između libijskih pobunjenika i vlade i ponovio rusko stajalište da je potpora jednoj od strana u sukobu loša za tu zemlju. "Moramo nastaviti tražiti mogućnosti za postizanje mirnog rješenja. .. nastavit ćemo tražiti kompromis", rekao je i izrazio uvjerenje da je to dostižno.


Merkel je, između ostalog, progovorila o europskoj, posebice grčkoj dužničkoj krizi te je rekla da ne očekuje spektakularne rezultata na sastanku čelnika država članica eurozone u četvrtak koji će tome biti posvećen.