A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/goran-hadzic-205.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO PRIVOĐENJA Uhićen Goran Hadžić, bez brade i s lažnim dokumentima! (5) | Politika+
Crna kronika

U SRBIJI: VIDEO PRIVOĐENJA Uhićen Goran Hadžić, bez brade i s lažnim dokumentima! (5)

Okončana je višegodišnja potraga za zadnjim haškim bjeguncem.

FOTO: RTS
Piše: PolitikaPlus/RTS/B92

Uhićenjem Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine, okončana je višegodišnja potraga za zadnjim haškim bjeguncem koji je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, javlja RTS. 

Bivši predsjednik samozvane RSK uhićen je nakon sedam godina skrivanja, nakon što je srbijanski predsjednik najavio njegovo skoro uhićenje.

Prema informacijama B29, uhićen je na Fruškoj gori, u šumi, na putu između dva objekta, u blizini sela Krušedol. U neposrednoj blizini sela nalazi se jedan pravoslavni manastir, ali i objekt srbijanske vojske. Nakon uhićenja, prebačen je u Beograd. Navodno je bio obrijan, a uz sebe je imao dokumente s lažnim identiteom kojeg je koristio.

Srbijanski mediji još su u ponedeljak, 18. srpnja, spekulirali da je Hadžić uhićen upravo na tom mjestu, ali su vlasti tada to demantirale. Ostaje za vidjeti jesu li u međuvremenu njegovo uhićenje tajili od javnosti.

U ekskluzivnoj izjavi za Večernje novosti, supruga Živka i sin Srećko kazali su da im je najvažnije da je Goran Hadžić živ.

- Već sedam godina živimo u nepoznanici, iščekivanju, sluteći i najcrnji ishod. Nemamo još uvijek službenu informaciju o tome da je, kako i gdje je uhićen, je li se sam predao ili se opirao uhićenju. Nitko nas još službeno nije obavijestio, tvrde Hadžići.


Odvjetnik Toma Fila kaže za B92 da će procedura njegovog izručenja Haškom tribunalu teći kao i u slučaju Ratka Mladića, odnosno prvo slijedi identifikacija uhićenog u pritvorskoj jedinici, zatim upoznavanje s procedurom i optužnicom, a nakon što sudsko vijeće donese odluku o njegovom izručenju, Hadžić može krenuti put Haga.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u posljednjih nekoliko tjedana više je puta ponovio da će Srbija uskoro uhititi i izručiti Hadžića, očito već tada raspolagavši s čvrstim informacijama gdje bi se on mogao nalaziti.
Hadžić je deveti haški bjegunac kojeg je Srbija uhitila u posljednjih osam godina, tijekom kojih je u Haag otišao 21 optuženik.

Povećani interes za Hadžića u tom razdoblju vladao je i nakon što je Josip Boljkovac objavio da je Hadžić svojedobno bio hrvatski čovjek, da je 1991. uhićen greškom te da je radio za hrvatske interese i zbog toga ubrzo pušten (zajedno s Arkanom!).Goran Hadžić je rođen 7. rujna 1958. godine u općini Vinkovci, Hrvatska. Prije sukoba u Hrvatskoj, radio je kao skladištar VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u općini Vukovar.


Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je još 4. lipnja 2004, a objavljena 16. srpnja 2004., od kada se i formalno nalazi u bijegu.


U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade "Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem", i nakon toga kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločin, boris tadić, goran hadžić