A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/goran-hadzic-204.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Goran Hadžić glumeći hrvatskog špijuna 1991. nasamario hrvatsku vlast | Politika+
Crna kronika

DVOSTRUKA IGRA : Goran Hadžić glumeći hrvatskog špijuna 1991. nasamario hrvatsku vlast

Priča o Hadžiću kao hrvatskom špijunu, dolazi od Boljkovca, koji je u knjizi detaljno opisao odnos s njim.

FOTO: Goran Hadžić
Piše: Ilijana Grgić

Je li Goran Hadžić bio hrvatski špijun? Priču s početka 90-tih prije otprilike godinu dana aktivirao je bivši ministar unutrašnjih poslova RH Josip Boljkovac. Kao i u većini slučajeva kada se pokušavaju rasvijetliti stvari iz tih vremena, kakav je bio odnos Hadžića i mlade hrvatske vlasti i nije najjasnije. 

BOLJKOVAC: Hadžić je surađivao s hrvatskim vlastima i bio zadužen za smirivanje situacije na terenu na svojoj strani.

- Ja nisam Hadžića imao direktno na vezi, ali čujte bio je rat, i nikoga nismo odbijali, za PolitikuPlus izjavio je  prvi ministar policije RH Josip Boljkovac.


Boljkovac navodi da je Hadžić bio na brojnim sastancima, na kojima se dogovaralo mirno rješenje. Sastajali su se mnogo puta, u Vukovaru, Vinkovcima, u Obrovcu, u Bačkoj Palanki, a grupa od stotinjak ljudi sa srpske strane tražila je čak da ih se, jer su surađivali s hrvatskim vlastima, stavi i na platni popis Hrvatske, što je odbijeno.

SABO: Moguće je da je bio naš špijun u srpskim redovima.No, Hadžić se na kraju stavio na stranu onih koji su radili strašne zločine

- Sve to imate u mojoj knjizi (op.u. 'Istina mora izaći van'), gdje navodim da je on, kao i još nekoliko njih sa srpske strane, a među kojima je bio i Borivoje Savić, surađivao s hrvatskim vlastima i bio zadužen za smirivanje situacije na terenu na svojoj strani. Zauzimao se za mirotvorno rješenje, odnosno bio je na strani onih koji nisu željeli da bude rata, kao što je na Hrvatskoj bio Josip Reihl-Kir, istaknuo je Boljkovac.


MANOLIĆ: Nije on bio nikakav špijun , ali je napravio dogovor sa Slavkom Degoriciom da će surađivati na poštivanju hrvatske države.

Priču o Hadžiću kao hrvatskom špijunu, čuo je i vukovarski gradonalčelnik Željko Sabo.


- Moguće je da je bio naš špijun u srpskim redovima. Isto tako, poznato je da je gospodin Boljkovac na početku trzavica u Vukovaru pregovarao s mnogim ljudima s druge strane, kako bi pokušao zaustaviti ono što se kasnije dogodilo. No, Hadžić se na kraju stavio na stranu onih koji su radili strašne zločine i za to mora biti kažnjen, jasno će Sabo.

LETICA: Ako je i bio, on je glumio Joži i Manoliću, ali zapravo je cijelo vrijeme bio velikosrpski igrač.

Jedan od najbližih suradnika predsjednika Tuđmana Josip Manolić ima svoje viđenje uloge Gorana Hadžića.


- Nije on bio nikakav špijun, ali je bio za suradnju u tom periodu. On je napravio dogovor sa Slavkom Degoriciom da će surađivati na poštivanju hrvatske države. Mislim da se on toga jedno vrijeme i držao. No, prevladala je buntovna struja. Pravili su pritisak na njega ti balvan revolucioneri, kaže Josip Manolić.

ŠEKS: Boljkovac ga je je jednom ludom politikom tada oslobodio i pritom mu još darovao pištolj, suludo se nadajući i kalkulirajući da će njegovo puštanje na slobodu ublažiti srpsku pobunu.

Slaven Letica, savjetnik Franje Tuđmana iz tog vremena, o ulozi Hadžića kao hrvatskog špijuna nema nikakvih spoznaja.


- Ako nešto ima, to su Boljkovac i Manolić imali svoje dvostruke doušnike. Za Tuđmana i za mene on nije bio nikakav špijun. A ako je i bio, on je glumio Joži i Manoliću, ali zapravo je cijelo vrijeme bio velikosrpski igrač.

- Ma Letica nema pojma, ja vjerujem da je Degoricija Tuđmana upoznao sa svime, odgovor je Boljkovca. A što se Hadžića tiče, on je sad u rukama suda i organa gonjenja, koji su znali gdje je, zaključuje Boljkovac.

A odnos Hadžić/Boljkovac komentirao je i Vladimir Šeks, koji se prisjetio Hadžićeva uhićenja na Plitvicama, nakon čega je (zajedno s Arkanom!) pušten na slobodu.


- Tada ga je jednom ludom politikom tadašnji ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac oslobodio i pritom mu još darovao pištolj, suludo se nadajući i kalkulirajući da će njegovo puštanje na slobodu ublažiti srpsku pobunu, kaže Šeks.