A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zcrkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udruga Katolik izdala priručnik za glasovanje - SAMO za PRAVE katolike! | Politika+
Hrvatska

CRKVA I DRUŠTVO: Udruga Katolik izdala priručnik za glasovanje - SAMO za PRAVE katolike!

"Katolik neće glasovati za onoga koji se zalaže za pobačaj ili legalizaciju homoseksualnih brakova."

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus

Povodom objavljivanja datuma izbora, udruga Katolik izdala je priručnik za glasovanje - ali ne bilo kakav, već isključivo namijenjen za - prave katolike! Zapravo se radi o tekstu formata dvostruko presavinutog letka, kojeg se u .pdf formatu može skinuti s njihove internetske stranice, a kojeg potpisuje dr. Ivan Poljaković. Kako navode u udruzi, 'priručnik' se, u dogovoru sa župnicima ili upraviteljima, može distribuirati po crkvama i drugim bogoslužnim ili pastoralnim prostorima.

- Ne zaboravimo da će se u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj mnogi kandidati predstaviti kao katolici ili bar u najmanju ruku kao demokršćani, upozorava Ljevaković. Onaj koji se ne izjasni, ili se ne izjasni nedvojbeno, ne zaslužuje povjerenje birača.

Naravno, odmah se postavlja pitanje zašto priručnik samo za katolike i to PRAVE katolike? Poljaković odgovara već u prvim retcima svojeg 'priručnika'.

- Zato što u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, ima veliki postotak nominalnih katolika, tj. onih katolika koji se tako izjašnjavaju, ali svojim stavovima, uvjerenjima, životom i djelovanjem u stvari proklamiraju neku vrstu protestantizma, gdje svatko na svoj način tumači riječ Božju i prilagođava je svojim svjetonazorima, umjesto da učine obrnuto, da svoje svjetonazore usklade s Božjom voljom koja se u svojoj punini očituje u nauku Katoličke crkve, piše Poljaković, ističući da će takvi, kojima je katoličanstvo samo dio folklora, taj tekst čitati s neodobravanjem baš kao i svi drugi kojima do Crkve nije stalo.

Na crti koju katolik ne bi smio prijeći nalaze se ona krucijalna pitanja, 'najosnovnija moralna načela', kao što su zaštita života od samog začeća i nepovredivost braka. Drugim riječima, katolik ne bi smio glasovati za onoga tko se zalaže za pobačaj, umjetnu oplodnju, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanaziju ili homoseksualne brakove.

- Katolici moraju biti osobe od integriteta, oni ne mogu imati dvostruki aršin, jedan dok su na misi, a drugi kada su na ulici. Oni moraju svjedočiti svoju vjeru svojim svakodnevnim životom, u svim prilikama, pa tako i onda kada se nađu u političkoj areni, smatra Ljevaković.

- Katolici, kao i bilo koji drugi građani, glasuju po savjesti. Problem je u tome što mnogi katolici nemaju ispravno formiranu savjest. Samim tim što su glasovali po svojoj savjesti još ne znači da su glasovali ispravno, ističe Ljevaković, podsjećajući da i bombaši samoubojice, djeluju isključivo po svojoj savjesti kada ubijaju potpuno nevine ljude, dapače, oni čvrsto vjeruju da time vrše volju Božju.

Pravi katolik neće glasovati za nekoga tko je sposoban stručnjak, bez obzira na sve vrline koje posjeduje, ako pada na tim pitanjima, kao što pametan čovjek neće glasovati za ubojicu, koji je unatoč tome vrstan gospodarstvenik.

Postavlja se, dakle, pitanje kakva je ispravno formirana savjest? To je onakva savjest koja nas potiče da činimo ono što je u skladu s crkvenim naukom, odgovara Ljevaković. Tako katolik ne bi smio glasovati za one kandidate ili stranke koji se svojim programom djelomično ili u potpunosti suprotstavljaju crkvenom nauku po pitanjima morala.

Na toj crti koju katolik ne bi smio prijeći nalaze se ona krucijalna pitanja, 'najosnovnija moralna načela', kao što su zaštita života od samog začeća i nepovredivost braka.

- Drugim riječima, katolik ne bi smio glasovati za onoga tko se zalaže za pobačaj, umjetnu oplodnju, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanaziju ili homoseksualne brakove. Netko se može zapitati, a zar Božja zapovijed 'ne ukradi' nije  kosnica jednog od najvažnijih moralnih načela? Svakako da jest, ali za sada ne postoje kandidati ili stranke koje bi se otvoreno zalagale za krađu, pa radi toga nije potrebno posebno razmatrati one nemoralne stavove za koje se ionako nitko ne zalaže, logičan je Ljevaković.

Birač katolik može doći u priliku da bira manje zlo, jer može doći u situaciju da ne postoji ni jedan kandidat koji se ne zalaže za barem jedan od pet neprihvatljivih stavova. U tom slučaju, katolik treba glasovati za onog kandidata ili stranku koja ima najmanje nemoralnih stavova.

Pravi katolik tako neće glasovati za onoga tko se zalaže za pobačaj, umjetnu oplodnju, legalizaciju homoseksualnih brakova. Svaki kandidat bi se trebao izjasniti o tim pitanjima i proći ili pasti tu provjeru. Katolici moraju preko svojih predstavnika isprovocirati odgovore na ta pitanja.


Pravi katolik neće glasovati za nekoga tko je sposoban stručnjak, bez obzira na sve vrline koje posjeduje, ako pada na tim pitanjima, kao što pametan čovjek neće glasovati za ubojicu, koji je unatoč tome vrstan gospodarstvenik, napominje Ljevaković.

- Ne zaboravimo da će se u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj mnogi kandidati predstaviti kao katolici ili bar u najmanju ruku kao demokršćani, upozorava Ljevaković. Onaj koji se ne izjasni, ili se ne izjasni nedvojbeno, ne zaslužuje povjerenje birača.

No, birač katolik može doći u priliku da bira manje zlo, jer može doći u situaciju da ne postoji ni jedan kandidat koji se ne zalaže za barem jedan od pet neprihvatljivih stavova. U tom slučaju, katolik treba glasovati za onog kandidata ili stranku koja ima najmanje nemoralnih stavova, jer ako ne glasa, može doprinijeti pobjedi onoga kandidata koji ima više neprihvatljivih stavova.

Poljaković se u kritiziranju nemoralnih ponašanja drži crkvenih dogmi, no u pojedinim mjestima ide i 'malo' dalje od katehetskih stavova, kao kad govori da se kod svih tih spomenutih nemoralnih ponašanja u konačnici zapravo radi o ubojstvu, čak i kod homoseksualnih brakova , 'iako se tu ne radi o izravnom ubojstvu osobe, već o neizravnom ubojstvu cijelog naroda'.

Naravno, ima i pitanja od sekundarne važnosti, kod kojih Crkva nema tako određene stavove, i u kojima katolik može glasovati po svom nahođenju. Glasovao za uvođenje dodatnih poreza ili za ukidanje poreza, on neće učiniti ništa protiv Crkve. Međutim, ako svoj glas da ubojici, pa makar taj ubojica bio i najbolji gospodarstvenik, on je glasovao protiv Boga i Crkve, a u konačnici i protiv društva u cjelini, zaključuje Poljaković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, katolici, crkva, ivan poljaković, udruga katolik