A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nenad-zakosek-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nenad Zakošek: Bilo bi dobro da proces protiv Sanadera krene prije izbora | Politika+
Hrvatska

ANALIZE: Nenad Zakošek: Bilo bi dobro da proces protiv Sanadera krene prije izbora

"Sanaderovo vladanje bilo je neodrživo, a vlada Jadranke Kosor pokazala se nesposobnom."

FOTO: Nenad Zakošek
Piše: Ilijana Grgić

Hrvatska ovih dana proživljava prave paklene vrućine, u meteorološkom, ali i u političkom smislu. Ali po pitanju vrućine ne očekuje nas ni ništa manje naporna jesen. 

NENAD ZAKOŠEK: Užasno je važno reći građanima da izađu, zato je bitno da dobiju što kvalitetnije i kompetentnije informacije,da mogu donijeti svoju odluku, u krajnoj liniji ostanak kod kuće daje mogućnost da oni koji ne zaslužuju budu izabrani.

Sukladno proceduri koja proizlazi iz novih odredbi Zakona o kaznenom postupku, suđenje Ivi Sanaderu, prema procjenama ne može početi prije Nove godine, dok bi se mogao pojaviti pred sucima optužnoga vijeća otprilike u vrijeme izbora. Dakle, prvo 'pravo' pojavljivanje pred sudom, očekuje se na optužnom vijeću, najvjerojatnije tijekom studenog, što koincidira s predizbornom kampanjom.

ZAKOŠEK: Moram priznati, da mene najviše brine kako dobiti donekle sposobnu vladu, mislim da se vladanje Ive Sanadera pokazalo neodrživim, a da se vlada Jadranke Kosor pokazala nesposobnom.

- Ja mislim da bi bilo jako dobro da ne samo istražne radnje nego i sami proces, počne prije izbora i da se osnovne informacije i osnovni argumenti čuju prije izbora. Mislim da građani ne mogu, do kraja shvatiti razmjere, funkcioniranja tog sustava, tko je sve sudjelovao u odlukama koje su sporne, ako im se ne prezentiraju ti podaci, a ja mislim da treba iznositi stvarne činjenice, ističe politolog Nenad Zakošek, napominjući da scenarijprocesa može skrenuti i u drugačijem pravcu.

- Naravno, ako Sanader ima neku želju da se nagodi, to će sve drugačije izgledati, kaže Zakošek. No, suđenje bivšem hrvatskom premijeru, kojeg se tereti za sudjelovanje u nekoliko korupcijskih afera, svakako će se odraziti i na predizbornu kampanju, ali i na sam ishod parlamentarnih izbora.

Postoji i bojazan da bi sav taj negativni naboj, kod djela prije svega desnog  biračkog tijela moglo izazvati svojevrstan bojkot.

 

-  To je moguće, ali ja moram priznati, da mene najviše brine kako dobiti donekle sposobnu vladu, mislim da se vladanje Ive Sanadera pokazalo neodrživim, a da se vlada Jadranke Kosor pokazala nesposobnom. To ne znači da imamo šanse dobiti sposobnu vladu, ali se trebamo nadati. Činjenica je da bi mogao pasti postotask izlaska građana na izbore, a mogao bi se i povećati, ako će se pojaviti neke alternativne opcije ističe Zakošek.

 

Zakošek ističe da bi se i na parlamentarim izborima mogao ponoviti 'recept' kojeg smo vidjeli na predsjedničkim izborima.


- Evidentno je da je Milan Bandić uspio u drugom krugu dobiti veliki dio HDZ-ovog biračkog tijela. U BiH je dobio 95 posto glasova. To će malo ovisiti o prisutnosti ovih nekih novih takmaca, jer je činjenica da dosta HDZ-ova desnog biračkog tijela ne vidi neku opciju, iako još uvijek ima vremena da se ona pojavi. Tu je i uspon Hrvatskih laburista Dragutina Lesara, po nekim istraživanjima oni su došli do praga od 4-5 posto, tako da to je recept koji može važiti i za desnicu, predviđa Zakošek, iako ističe da to neće biti jednostavan proces.

- Jedino što iz iskustva znamo da se desnica jako teško organizira. Za Bandića ćemo još vidjeti, naravno, on, Željko Kerum i takvi politički poduzetnici mogli bi uzeti dio tog kolača koji će predstavljati dio razočaranih birača HDZ-a, smatra Zakošek, koji važnijim od svega smatra da građani doista iziđu na izbore i sami na neki način odrede svoju budućnost.

- Užasno je važno reći građanima da izađu, zato je bitno da dobiju što kvalitetnije i kompetentnije informacije. U krajnoj liniji ostanak kod kuće daje mogućnost da oni koji ne zaslužuju budu izabrani, zaključuje Zakošek.