A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-055.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stranke će na kampanju sigurno potrošiti mnogo više nego što su najavile | Politika+
Hrvatska

CIJENA KAMPANJE: Stranke će na kampanju sigurno potrošiti mnogo više nego što su najavile

Vukšić: Kukuriku koalicija potrošit će mnogo više od najavljenih 15 milijuna!

Piše: PolitikaPlus

Kukuriku koalicija u kampanji planira potrošiti oko 15 milijuna kuna, stoji u sinoć objavljenom koalicijskom sporazumu oporbe. Taj iznos istovjetan je onom koji je samo SDP najavio da će potrošiti u kampanji za parlamentarne izbore 2007. godine. No ni taj iznos na prošlim izborima SDP-u nije bio dovoljan, pa se na koncu popeo na blizu 20 milijuna kuna. Kako će se onda sve te stranke zajedno zadovoljiti sa samo 15 milijuna?!?

VUKŠIĆ: Mislim da će Kukuriku koalicija potrošiti mnogo više novca od petnaest milijuna koliko su najavili. Očekujem da će oni kao i svi drugi prijaviti sve troškove, a ne kao do sada, da im netko, na primjer otisne plakate, a oni to ne spomenu u izvještaju o financiranju kampanje. I to je novac!

HNS je pak, te godine planirao potrošiti ok 9 milijuna, a HSU oko 2,5 milijuna kuna. Vladajući HDZ 2007. najavio je da će potrošiti 19,5 milijuna kuna, koalicija HSS – HSLS – PGS planirala je potrošiti 8 milijuna kuna, a HSP između 7 i 8 milijuna. 

- Mislim da će Kukuriku koalicija potrošiti mnogo više novca od petnaest milijuna koliko su najavili. Očekujem da će oni kao i svi drugi prijaviti sve troškove, a ne kao do sada, da im netko, na primjer otisne plakate, a oni to ne spomenu u izvještaju o financiranju kampanje. I to je novac! - kaže Branko Vukšić, potpredsjednik hrvatskih laburista, nove stranke na hrvatskom političkom nebu, za koju se u ovom trenutku već nazire mogućnost da prijeđe izborni prag.

KOSOR: HSLS nema FIMI Mediju ni drugih tvrtki da bi mogao trošiti milijune u kampanji. Potrošit ćemo između 1 i 2 milijuna kuna, koje ćemo namaknuti isključivo od članarina i donacija, među kojima će biti i donacija samih članova stranke.

I dalje postoje razni načini da se poklonjene usluge ne prikažu kao donacije. U Gongu su nakon posljednjih izbora izračunali da su sve stranke u prosjeku potrošile najmanje 40 posto više od planiranog, a kako se može vidjeti iz onoga što je isplivalo iz USKOK-ovih istraga protiv bivšeg hrvatskog premijera, barem jedna stranka raspolagala je gotovo neiscrpnim crnim fondovima. Koliko se iz tih fondova izvlačilo za osobne, a koliko za stranačke potrebe, tek ćemo vidjeti, no, čini se nedvojbenim da su Barišić i Sanader u ruke Jadranke Kosor predali ono čime su raspolagali u trenutku Sanaderove 'abdikacije'.

Kakva će situacija biti oveo godine, u trenutku krize i sve većih gospodarskih problema, ali i novonametnutih zakonskih ograničenja u maksimalnim iznosima koji se smiju potrošiti za kampanju?

Obično polazimo od premise da će velike stranke/koalicije uzeti veći dio kolača, pa je pitanje što ostaje na kraju malima. No, ako je suditi prema izvješću o donacijama strankama u prvom polugodištu 2011. - ni velikima ne ide najbolje.

PLANIRANI PRORAČUN ZA IZBORNU KAMPANJU

HDZ: nepoznato
KUKURIKU KOALICIJA: 15 milijuna kuna
HSLS: 1 do 2 milijuna kuna
HRVATSKI LABURISTI:  1,5 milijuna kuna


Najviše donacija građana, i to uglavnom pravnih osoba, u prvih šest mjeseci ove godine pristiglo je na račun Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS), ukupno 461.950 kuna, dok je HDZ primio ukupno 188.000 kuna, a SDP 167.056 kuna. U izvješću HSS-a stoji da su od pravnih osoba dobili 23.300 kuna donacija, a od fizičkih 8.423. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) objavila je iznos donacija od ukupno 58.816 kuna. U evidenciji HSP-a o primljenim donacijama od fizičkih osoba navodi se iznos od 12.850 kuna, a od pravnih osoba 3.250 kuna.


VUKŠIĆ: Istina, u ovom trenutku taj novac nemamo, jer ga ne želimo uzimati od krupnih kapitalista. Neki od njih su nam ga i nudili i predlagali da ostanu anonimni, no mi to ne želimo, sve mora biti transparentno.

- HSLS nema FIMI Mediju ni drugih tvrtki da bi mogao trošiti milijune u kampanji. Potrošit ćemo između 1 i 2 milijuna kuna, koje ćemo namaknuti isključivo od članarina i donacija, među kojima će biti i donacija samih članova stranke, najavljuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

HSLS je sad mala stranka, koja se u posljednje dvije godine bori da je hrvatski birači ponovno počnu doživljavati kao samostalnog i relevantnog igrača.  Hrvatski laburisti pak kreću praktično od nule - a u posljednjim anketama pridobivaju naklonost već 4-5 posto građana. No, kako jedna takva stranka sa zanemarivim članstvom može prikupiti novac potreban za skupu izbornu kampanju?

KOSOR: S obzirom na sredstva, kampanju ćemo zasnivati na skupovima, tribinama, razgovorima s biračima, dok će oglašavanje putem medija biti skromno. 

- Što se tiče Hrvatskih laburista, u planu nam je potrošiti oko milijun i pol kuna, od toga pola milijuna odnosilo bi se na središnjicu, dok bi se po sto tisuća potrošilo u svakoj od deset izbornih jedinica. Istina, u ovom trenutku taj novac nemamo, jer ga ne želimo uzimati od krupnih kapitalista. Neki od njih su nam ga i nudili i predlagali da ostanu anonimni, no mi to ne želimo, sve mora biti transparentno. No zato smo razradili sustav donacija prema kojem ćemo se za financiranja obratiti samim građanima. Taj sustav se zasniva na mnogo donatora koji će uplaćivat male iznose, objašnjava Vukšić.

No, što se uopće može napraviti s kampanjom teškom svega milijun-dva kuna? Uzevši u pbzir cijene oglašavanja, jasno je da se nećemo nagledati njihovih jumbo-plakata niti će nam se smiješti s malih ekrana prije Dnevnika. Pitanje je u kolikoj mjeri će to moći i one stranke koje će imati i deset puta veće proračune. 15 milijuna kuna također je vrlo lako potrošiti.

- S obzirom na sredstva, kampanju ćemo zasnivati na skupovima, tribinama, razgovorima s biračima, dok će oglašavanje putem medija biti skromno,  najavljuje Darinko Kosor, pa je jasno da će se stranke na ovim izborima, možda više nego ikad, morati osloniti na direktnu komunikaciju sa svojim članovima i potencijalnim biračima.

Doduše, prostora za gerila-taktiku u osvajanju medijskog prostora će i dalje biti. Uzevši u obzir kolika je glad elektronskih i tiskanih medija za atraktivnim naslovima, oni najsnalažljiviji, najrječitiji i najdrskiji uvijek mogu računati na svojih dvadesetak sekundi na početku središnjih informativnih emisija.