A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-520.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odbijena žalba: Ivo Sanader 'zbog opasnosti od bijega' ostaje mjesec dana u pritvoru | Politika+
Hrvatska

ODBIJENICA: Odbijena žalba: Ivo Sanader 'zbog opasnosti od bijega' ostaje mjesec dana u pritvoru

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda je danas odbilo žalbu Sanadera na istražni zatvor, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

FOTO: Ivo Sanader
FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Odbijena je žalba bivšeg premijera Ive Sanadera na jednomjesečni istražni zatvor koji mu je određen još prije sedam mjeseci na početku antikorupcijske istrage koju je protiv njega u slučaju Fimi medije pokrenuo USKOK.

 

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda je danas odbilo žalbu Sanadera na istražni zatvor, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Sanader je preko svojih branitelja tražio da mu se kao razlog za zadržavanje u istražnom zatvoru ukine opasnost od bijega, jer tvrdi da u prosincu prošle godine, kad je otputovao iz Hrvatske, nije bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoreni službeni put. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda to je danas odbilo, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Jednomjesečni istražni zatvor za Sanadera je počeo s danom izručenja Hrvatskoj i po sadašnjem rješenju može trajati do 18. kolovoza.

Na opasnost od utjecaja na svjedoke, kao drugi razlog za zadržavanje u Remetincu, obrana se nije žalila.

Istražni zatvor bivšem je premijeru i predsjedniku HDZ-a određen još u prosincu prošle godine, kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstava i državnih poduzeća izvukao novac, od čega je dio zadržao sebi, a dio je navodno išao u tzv. HDZ-ove crne fondove.

Jednomjesečni istražni zatvor za Sanadera je počeo s danom izručenja Hrvatskoj i po sadašnjem rješenju može trajati do 18. kolovoza.

Od suca istrage Ratka Šćekića doznaje se da obrana za sada nije ponudila jamčevinu za puštanje na slobodu niti je predložila neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili istražni zatvor u domu.

Nakon što je prošlog tjedna pred USKOK-ovim odvjetnicama iznio obranu u slučaju Fimi medije, Sanader bi u srijedu trebao to učiniti i u slučaju navodnog uzimanja 3,5 milijuna kuna provizije od Hypo banke za 140 milijuna austrijskih šilinga zajma koji je 1995. i 1995. dobila hrvatska vlada. Sanader je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

provizija, mito, korupcija, hypo banka, pritvor, uskok, ivo sanader, ratko šćekić, fimi media