A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/obama.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD: Nema kompromisa oko duga, Obama se večeras obraća naciji | Politika+
Mojbiz

BEZ DOGOVORA: SAD: Nema kompromisa oko duga, Obama se večeras obraća naciji

Čelnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja proračunskog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.

Piše: PolitikaPlus/Hina/New York Times

Demokrati i republikanci u američkom Kongresu u ponedjeljak su nastavili nadmetanje s vrlo različitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, koji mogu nastupiti već idućega tjedna, izvijestio je online The New York Times.

 

Senatski plan podržao je predsjednik Barack Obama, koji će se u ponedjeljak navečer obratiti naciji zbog problema duga.

Malo manje od tjedna dana prije 2. kolovoza, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuća milijardi dolara, čelnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja proračunskog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.


Čelnici većinskih republikanaca u Predstavničkom domu u srijedu su podnijeli na usvajanje plan u dvije faze, prema kojem bi se limit duga odmah podigao za tisuću milijardi dolara a iduće bi godine drugo povećanje ovisilo od sposobnosti zajedničkog kongresnog odbora da dogovori dodatno smanjenje deficita. No, čelnici Senata, kojeg kontroliraju demokrati, odbacili su prijedlog kao neupotrebljiv i ponudili vlastiti plan kojim bi se deficit smanjio za 2,7 tisuća milijardi dolara.


Senatski plan podržao je predsjednik Barack Obama, koji će se u ponedjeljak navečer, po istočnoameričkom vremenu, obratiti naciji zbog problema duga. Obama će govoriti u 03:00 sati po srednjoeuropskom vremenu o "izbjegavanju prekida otplate duga i najboljem pristupu smanjenju deficita".

Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu, te dodatno ojačavši švicarski franak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dug, barack obama, zaduživanje, demokrati, republikanci, sad, kongres, senat