A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wall_nyse_4b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nema dogovor u Kongresu, na Wall Streetu cijene dionica pale | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nema dogovor u Kongresu, na Wall Streetu cijene dionica pale

U ponedjeljak su cijene dionica pale jer se još uvijek ne nazire dogovor između Bijele kuće i republikanaca.

Piše: PolitikaPLus/Hina/Reuters

Dow Jones indeks oslabio je 0,70 posto, na 12.592 boda, dok je S&P 500 pao 0,56 posto, na 1.337 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 2.842 boda. Nakon što su u nedjelju prekinuti pregovori u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju dozvoljenog zaduživanja države, demokrati i republikanci ponudili su u Kongresu različite prijedloge zakona.


Kako bi se smanjio budžetski deficit, demokrati žele povećati proračunske prihode ukidanjem poreznih olakšica imućnijim građanima, dok se republikanci protive povećanju poreza i traže smanjenje javne potrošnje. Kompromis se još ne nazire. Ako ne postignu dogovor do 2. kolovoza, vlada neće imati dovoljno sredstava za plaćanje svih računa, što bi naštetilo financijskim tržištima.

Kako bi se smanjio budžetski deficit, demokrati žele povećati proračunske prihode ukidanjem poreznih olakšica imućnijim građanima, dok se republikanci protive povećanju poreza i traže smanjenje javne potrošnje.

„Pratite li svu retoriku i sve što se piše, 2. kolovoz mogao bi za financijska tržišta biti jedan od najgorih dana ikada, ako se ne postigne dogovor. No, tržište ipak ne reagira tako dramatično. Političari su političari… no, kada dođu na rub ponora, neće skočiti. Povećat će razinu dozvoljenog zaduživanja države“, kaže Hank Smith, direktor u tvrtki Haverford Trust. Premda većina ulagača očekuje da će se u posljednji trenutak postići dogovor, na tržištu ipak vlada oprez. Na to ukazuje mršav obujam trgovanja čak i za tradicionalno slab srpanj. Prema podacima FactSeta, dosad je u srpnju prosječan dnevni obujam trgovanja bio za 22 posto manji nego u istom lanjskom mjesecu.


Ulagače ne uspijevaju ohrabriti ni dobri poslovni rezultati većine kompanija. Od 154 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za drugo tromjesečje, njih 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 5.925 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 3.812 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,25 posto, na 7.344 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FACTSET, republikanci, demokrati, sad, CAC, DAX, SVJETSKA TRŽIŠTA, WALL STREET, S&P 500, DOW JONES, NASDAQ, FTSE