A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Berislav Gašo: Projekt Optina 2 INA-i smanjio troškove za 740 milijuna kuna! | Politika+
Tvrtke

UŠTEDA: Berislav Gašo: Projekt Optina 2 INA-i smanjio troškove za 740 milijuna kuna!

Od kraja 2009, pa do prvog tromjesečja 1.1 milijardu kuna poboljšanja operativne dobiti.

FOTO: Arhiva
Piše: Ilijana Grgić

Projekt Optina 2, koji se u Ini provodi od kraja 2009, pa do prvog tromjesečja ove godine donio je oko 1,1 milijardu kuna poboljšanja operativne dobiti. Ovakvi rezultati velikom većinom ostvareni su uštedama na troškovima.

 

Na mobilnoj telefoniji se uštedilo gotovo 55%., s 13 na 6 milijuna kuna. Troškovi cateringa za radnike na buštonima su sa 290 kuna po osobi, smanjeni na 180 kuna. 

- Sve skupa 740 milijuna kuna smanjeni su troškovi u odnosu na 2008. godinu, to su trajne uštede i one će kao takve imati trajni efekt, istaknuo je voditelj projekta Berislav Gašo.

 

A gdje se sve štedjelo? Zanimljivo je istaknuti samo neke podatke, primjerice na mobilnoj telefoniji. Tu je ušteda od gotovo 55 posto u odnosu na ugovor koji su imali 2009. godine, s 13 na 6 milijuna kuna. Isto tako troškovi cateringa za radnike na bušotinama su sa 290 kuna po osobi, smanjeni na 180 kuna.

 

No, je li se koliko štedilo pri modernizaciji rafinerija, to se nije moglo saznati, već je ponovljena stara teza da se u slučaja rafierija radilo o optimalizaciji poslovanja.

 

- Ne smiju uštede ići na uštrb investicija. I naša konkurencija ne spava, to je snažan pritisak u regionalnom dijelu, drugi su efikasniji od nas, i zato mi moramo proći optimiziranju, ali ne na uštrb ulaganja, istaknuo je Gašo.

 

Kada su upitanju smanjenja troškova zaposlenih, Gašo je istaknuo da je u programu zbrinjavanja ušlo oko 1500 radnika, te da se ti efekti vide u sklopu Ine. No, po pitanju ušteda glede smanjenja plaća u svim segmentima tvrtke, za sada se nije diralo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

optina 2, ušteda, tvrtke, poslovanje, Ina, Berislav Gašo