A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zastave-eu-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ponovno uvjerljiva natpolovična podrška Hrvata ulasku u EU! | Politika+
Hrvatska

USUSRET REFERENDUMU: Ponovno uvjerljiva natpolovična podrška Hrvata ulasku u EU!

Puhovski: Do pada je bilo došlo, jer su građani u jednom trenutku pobrkali Bruxelles i Haag.

Piše: Ivan Klarić

Sa završetkom pregovora Hrvatske i Europske unije, broj onih koji podržavaju ulazak u EU je porastao. Tako bi za ulazak u EU na referendumu glasovalo 60 posto birača, 33 bi ih posto bilo protiv, a šest je posto neodlučnih. Dugogodišnji borac za ljudska prava i politički analitičar Žarko Puhovski kaže da su ti rezultati očekivani s obzirom da su neki prijašnji rezultati bilo plod imaginarnog straha.


ŽARKO PUHOVSKI: Bilo je jasno da je lošiji rezultat sličnih anketa bio iz razloga što su građani negativno gledali prema Europskoj uniji, jer su u jednom trenutku pobrkali Bruxelles i Haag.

- Prvo, bilo je jasno da je lošiji rezultat sličnih anketa bio iz razloga što su građani negativno gledali prema Europskoj uniji, jer su u jednom trenutku pobrkali Bruxelles i Haag. Drugo, građani se često vole poistovjetiti s drugima, pa kada je u javnosti jedno vrijeme bila stvorena negativna slika o EU, onda je broj onih koji su protiv ulaska Hrvatske u EU, naglo porastao, ističe Puhovski.

Puhovski kaže da je ulazak Hrvatske u EU realan i da osobno vjeruje u pozitivne rezultate referenduma.


ROKO ŠIKIĆ: Izjave poput da će nam se, ako nismo za ulazak u EU ili ako ne uđemo, nešto dogoditi, indirektna su prijetnja. Pobogu, ništa nam se neće niti može dogoditi!

- S druge strane, pozitivnih odgovora na referendumu će biti više nego što je to realno, jer će mnogo onih koji su protiv izbjeći izlazak na referendum vjerujući da je većina ipak za ulazak Hrvatske u EU, ističe Puhovski.

S druge strane, predsjednik Udruge Volim Hrvatsku, NE u EU, Roko Šikić kaže da je 'ovakvih i sličnih lažnih istraživanja' u posljednje vrijeme previše i da ga ne čude takvi, kako kaže, lažni rezultati.


ŠIKIĆ: Moje mišljenje je da između 20 i 25 posto građana podupire ulazak Hrvatske u EU i to je to.

- Prije nekoliko mjeseci provedena je Gallupova anketa prema kojoj je u Hrvatskoj tada za ulazak Hrvatske u EU bilo tek 24 ili 25 posto građana. Nepunih sedam dana nakon toga, gostujući na televiziji, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković slavodobitno je rekao da je potpora za ulazak Hrvatske u EU skočila na 50 posto. Takav skok jednostavno nije moguć, jer ne postoji nikakva sila koja u sedam dana može tako nešto slično napraviti. To vam je dokaz svih tih lažnih istraživanja, kaže Šikić i ponavlja da je ova anketa prema kojoj je u Hrvatskoj 60 posto građana za ulazak u EU, lažna te da je potpora mnogo manja.

- Moje mišljenje je da između 20 i 25 posto građana podupire ulazak Hrvatske u EU i to je to, uvjereno će Šikić
.

Predsjednik Udruge Volim Hrvatsku NE u EU kaže da je žalosno gledati i slušati političare kako cijelo vrijeme ponavljaju tezu da Hrvatska nema alternativu ulaska u EU.

- S takvom tezom žele zaplašiti građane i stvoriti malodušnost kod sviju. Izjave poput te, ili da će nam se, ako nismo za ulazak u EU ili ako ne uđemo, nešto dogoditi, indirektna su prijetnja. Pobogu, ništa nam se neće niti može dogoditi! Nikome se prije nas nije ništa dogodilo. EU je loš projekt i ako mi uđemo, čeka nas teška sudbina. Birokratski kolonijalizam koji tamo vlada od nas će stvoriti najamnu snagu, a to nikako ne smije biti budućnost Hrvatske, jasno će na kraju Šikić.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-eu, referendum, potpora eu, eu, žarko puhovski, roko šikić