A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/dugopolje-sestanovac-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Domaći konzorcij naplatio sječu 78.000 stabala na dionici Dugopolje- Šestanovac ?!? | Politika+
Hrvatska

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU: Domaći konzorcij naplatio sječu 78.000 stabala na dionici Dugopolje- Šestanovac ?!?

Strabag nije prijavio ni jedno stablo.

FOTO: Po svemu sudeći, građevinari su na ovoj dionici otkrili prašumu.
Piše: PolitikaPlus/Novi list

Sudeći prema prikazanom troškovniku, domaći konzorcij u sastavu Viadukt, Ingra, Konstruktor i Ceste Varaždin na krševitoj dionici Dalmatine između Dugopolja i Šestanovca, dugoj samo 20 kilometara, probijao se kroz pravu prašumu, jer je HAC-u prikazao- i naplatio - sječu čak 78.000 stabala!

HAC je te radove najprije procijenio na 158,5 tisuća kuna, da bi ih na koncu to platio točno 58 puta više!

Kako navodi Novi list, koji tvrdi da je u posjedu cjelokupne dokumentacije o ovom slučaju, austrijski Strabag koji je radio na istoj dionici nije prijavio niti jedno posječeno stablo. Domaći graditelji od HAC-a su na ime tih dodatnih radova naplatili 9,2 milijuna kuna.

To je oko 3,9 stabala razne debljine, odnosno 1,6 debljih stabala po svakom metru autoceste, što ne bi bilo nevjerojatno da se ne radi o dionici koja prolazi kroz izrazito krški kraj.

Da tu nisu čista posla da se naslutiti već i iz toga što je HAC te radove najprije procijenio na 158,5 tisuća kuna, da bi ih na koncu to platio točno 58 puta više!

K tomu, u Hrvatskim autocestama očito nisu ni trepnuli okom kad im je ispostavljen račun, jer su u samo jednom danu riješili zahtjev hrvatskog konzorcija da im se isplati tih 9,2 milijuna kuna.

Ingra je prijavila da je uklonila 2.995 stabala promjera od deset do 30 centimetara te 213 stabala obujma od 30 i više centimetara. Hidroelektra niskogradnja  prijavila je uklanjanje 1.629 debljih stabala, a Konstruktor inženjering – 748 tanjih i deset debljih stabala.

No to sve nije ništa kad se vidi zahtjev Ceste Varaždin, koja je prijavila uklanjanje 9.518 tanjih i 7.076 debljih stabala, te Viadukta, koji je prijavio 47 tisuća tanjih i 3,5 tisuće debljih stabala.
Ukupno je uklonjeno 66.261 tanjih i 12.248 debljih stabala. Prema grubom računu, to je oko 3,9 stabala razne debljine, odnosno 1,6 debljih stabala po svakom metru autoceste, što ne bi bilo nevjerojatno da se ne radi o dionici koja prolazi kroz izrazito krški kraj.

Bilo bi zanimljivo znati koliko je to kubika drva i što su s njim učinili.