A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rc-12-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kina prosvjeduje zbog američkih špijunskih letova | Politika+
Hrvatska

KINA-SAD: Kina prosvjeduje zbog američkih špijunskih letova

Dva kineska borbena zrakoplova pokušala su krajem lipnja udaljiti američke izvidničke letjelice.

FOTO: RC-12
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP/Reuters

Kina je od SAD-a zatražila da obustavi letove svojih špijunskih zrakoplova u blizini kineske obale, ocjenjujući da to "ozbiljno narušava" strateško povjerenje između dviju zemalja, izvješćuje u srijedu kineski dnevni list na engleskom jeziku Global Times.


Dva kineska borbena zrakoplova pokušala su krajem lipnja udaljiti američke izvidničke letjelice koje su se nalazile u misiji izviđanja na području Tajvana, prekršivši neslužbenu granicu zračnog prostora dviju strana.

Admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga, u ponedjeljak je izjavio da će se izvidnički letovi u blizini Kine nastaviti, usprkos protivljenju Pekinga.


Kako pojašnjavaju tajvanski mediji, dva kineska borbena zrakoplova pokušala su krajem lipnja udaljiti američke izvidničke letjelice U2 koje su se nalazile u misiji izviđanja na području Tajvana, prekršivši neslužbenu granicu zračnog prostora dviju strana, što je izazvalo nezadovoljstvo Amerikanaca.


Kina pak smatra Tajvan svojim suverenim teritorijem i upravo je tajvansko pitanje jedno od onih koja ugrožavaju kinesko-američke vojne veze.


"Tražimo da SAD poštuje kineski suverenitet i sigurnosne interese te da poduzme konkretne mjere za poticanje razvoja zdravih i stabilnih vojnih veza", poručio je kineski ministar obrane.


Sjedinjene Države tvrde da poštuje suverenitet Kine, što ih nije spriječilo da Tajvanu 2010. isporuče vojnu opremu u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, špijuniranje, zrakoplovi, špijunski, u2, tajvan, mike mullen