A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rafinerija%20Sisak.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Požar u Rafineriji Sisak: Radnici Ine ogorčeni jer su se izvukle krupne ribe | Politika+
Energetika

ISTRAGA: Požar u Rafineriji Sisak: Radnici Ine ogorčeni jer su se izvukle krupne ribe

Izvukle su se krupne ribe, a žrtvovani nižerangirani poslovođe i radnici.

FOTO: Policija za požar sumnjiči petoricu radnika sisačke rafinerije
Piše: PolitikaPlus/VLM

Nakon objavljivanja sadržaja istražnog zahtjeva protiv petorice radnika sisačke Rafinerije koje odvjetništvo i policija sumnjiči da su nemarom doveli do izbijanja katastrofalnog požara od 20. lipnja, među radnicima sisačke Rafinerije zavladalo je ogorčenje, prenosi Večernji list.

"Voditelj pogona KP7, niti njegov pretpostavljeni nisu, kobnog 20. lipnja kada je izdan nalog da se počne prepumpavanje spremnika A3, provjerili je li sve u redu."

Naime, opći je stav da su se i ovaj put izvukle "krupne ribe", a da su žrtvovani nižerangirani poslovođe i radnici. Oni ukazuju na to da se u istrazi nije utvrđivalo tko je odgovoran za to što prilikom ranijeg remonta ključnog spremnika A3 radovi nisu dobro obavili, a bili su direktan uzrok kasnijeg požara.

U pismu radnika detaljno se i kronološki navodi da radovi, koji su na tom spremniku trajali od 25. ožujka pa do 04. lipnja, nisu dobro odrađeni, jer dvojica tehničara blindiranja nisu zatvorila izlazni vod slijepom prirubnicom, te je zbog toga taj vod ostao otvoren cijelo vrijeme.

Unatoč tome 04. lipnja je rezervoar pušten u uporabu. Radovi na spremniku su obavljani jer je odlučeno da se on prenamijeni za drugu vrstu robe, a nakon njegova završetka nitko nije provjerio jesu li obavljeni kako treba. Tijekom samih radova tehničari za blindiranje su se sastajali s pretpostavljenim i voditeljom pogona, no nitko nije kontrolirao njihov rad.

Također ni voditelj pogona KP7, niti njegov pretpostavljeni nisu, kobnog 20. lipnja kada je izdan nalog da se počne prepumpavanje spremnika A3, provjerili je li sve u redu. I kad je spremnik otvoren na izlaznom vodu, koji zbog loših radova nije bio zatvoren, došlo je do istjecanja benzina u kanal, a zatim do požara. U pismu se tvrdi da je istraga obuhvatila samo dio procesa koji je doveo do požara, a da je ignorirala onaj dio koji je doveo do neispravnog spremnika, a sve kako bi se zaštitio dio odgovornih iz Rafinerije. O ovome nismo dobili komentar niti iz Rafinerije, niti iz policije i odvjetništva.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ina, rafinerija sisak, požar, sisak, sisačka rafinerija, kp7