A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ina-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mađari nude zamjenu: MOL-ove dionice u zamjenu za vlasništvo u Ini | Politika+
Energetika

SWAP: Mađari nude zamjenu: MOL-ove dionice u zamjenu za vlasništvo u Ini

Davor Štern: MOL-ovu ideju ne treba unaprijed odbaciti bez detaljne analize.

Piše: PolitikaPlus/VLM

MOL bi mogao Vladi ponuditi vlastite, trezorske dionice u zamjenu za Inine kako bi se riješila situacija s tom naftnom kompanijom. Tu je mogućnost naznačio József Molnár, glavni izvršni direktor MOL-a, u intervjuu mađarskom poslovnom listu Napi Gazdaság.


U Ministarstvu gospodarstva poručuju kako ne mogu komentirati tu njegovu izjavu jer od MOL-a nisu dobili nikakvu službenu ponudu o eventualnoj zamjeni dionica. Tek napominju da su MOL pozvali na razgovor o dioničarskom ugovoru o Ini iz 2003. i 2009. godine kada su napravljene prve izmjene i dopune. No, što je u pozadini Molnárove izjave o zamjeni dionica i što bi MOL time dobio?

Analitičari i stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju kako se MOL tako želi domoći 51 posto dionica Ine kako bi opravdao upravljačka prava i učvrstio svoju poziciju u Ini, unatoč svim istragama oko te kompanije. MOL bi, objašnjavaju naši sugovornici, za preostalih četiri posto dionica Ine, koliko mu nedostaje do 51 posto, Vladi vjerojatno ponudio mnogo veću cijenu nego što je njihova sadašnja vrijednost. Te dionice ne bi platio novcem nego trezorskim dionicama. Ipak, unatoč suzdržanom odgovoru resornog ministarstva, naši sugovornici smatraju kako uoči parlamentarnih izbora nema šanse da se Vlada odluči na takvu zamjenu dionica i prepuštanje većinskog paketa dionica MOL-u. Neki smatraju kako MOL razmišlja o toj zamjeni suočen s istragama zbog navodnog mita, kupnje Ininih dionica itd...

Štern: Ne odmah odbaciti

Navodno i Hanfa MOL-u osporava kupnju 1,6 posto opcijskih dionica. Zamjenu trezorskih dionica još je 2009. godine kao mogućnost, prisjeća se naš sugovornik, bio predložio i bivši premijer Ivo Sanader. Davor Štern, predsjednik NO-a Ine kaže kako tu MOL-ovu ideju ne treba unaprijed odbaciti bez detaljne analize, ali napominje da bi se u tom slučaju morao mijenjati i Zakon o Ini, izraditi energetsku strategiju... Ipak, napominje da je MOL-ov krajnji cilj uspostava potpune kontrole nad Inom.

Molnár je u intervjuu još istaknuo kako je “slučaj Ina” komunikacijski i unutarnjopolitički sukob, a taj stav MOL-a nije nepoznat jer se već nekoliko puta isticalo da su istrage oko MOL-a (navodni mito radi stjecanja većinskih upravljačkih prava i kupnja Ininih dionica), prema njihovu mišljenju, posljedica razračuna unutar HDZ-a i skorašnjih parlamentarnih izbora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor štern, mol, ina, zamjena dionica