A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ratko-macek-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ratko Maček u čudu: Zašto bih ja lobirao kod Polančeca, a ne kod Ive Sanadera?!? | Politika+
Hrvatska

'PRODAJA INE RUSIMA': Ratko Maček u čudu: Zašto bih ja lobirao kod Polančeca, a ne kod Ive Sanadera?!?

Maček: Nikad nisam radio za neku naftnu kompaniju. Štern: To je čista izmišljotina.

FOTO: Ratko Maček: Zašto ne bih direktno nazvao Sanadera?
Piše: Ilijana Grgić

- Nikad nisam radio za nekakvu naftnu kompaniju, ili za bilo koju koju kompaniju koja se bavi kemijskom industrijom. Nemam pojam zašto je izašao s tim. A sve i da sam lobirao, ne vidim gdje je tu kazneno djelo. Jednostavno, ne vidim što je tu krivo. I, još nešto: zašto bi ja NJEGA zvao, a ne DIREKTNO lobirao kod Ive Sanadera, komentar je Ratka Mačeka na navode Damira Polančeca da je tražio od njega da lobira za rusku naftnu kompaniju.

ŠTERN: "To je čista izmišljotina. Nisam nikada lobirao, nisam nikad imao ugovor da lobiram za bilo koga, ponavljam čista izmišljotina, vjerojatno je to u cilju iznošenja Polančecove obrane."

Bivši potpredsjednik Vlade tvrdi da su Maček, bivši glasnogovornik Vlade, koji se sada bavi konzaltingom i marketingom, te Davor Štern, tadašnji naftni konzultant, danas predsjednik Nadzornog odbora Ine, svojedobno od njega tražili da lobira kod premijera Ive Sanadera za transakciju kojom bi Ina prešla u vlasništvo ruske kompanije Surgutnjeft. 


Damir Polančec je to naveo u iskazu kojeg je davao USKOK-u u sklopu istrage o mitu što ga je Ivo Sanader navodno primio od MOL-a.

MAČEK: "Jednostavno, ne vidim što je tu krivo. I, još nešto: zašto bi ja NJEGA zvao, a ne ne DIREKTNO lobirao kod Ive Sanadera?!?"

Kako je portalu PolitikaPlus potvrđeno iz dobro upućenihj izvora, Polančec je istražiteljima rekao da je u planu tada bilo da MOL dionice Ine preda Surgutnjeftu, a istodobno bi Rusi dionice MOL-a dali Mađarima.


Je li u Mađarskoj doista bilo interesa za takav aranžman?
U razdoblju prije onog o kojem govorimo, mađarska vlada je poduzela niz kontroverznih poteza kako bi zaštitila mađarsku kompaniju od stranih preuzimanja, suprostavivši se direktno i Europskoj komisiji. Možemo samo podsjetiti da je nedavno mađarska vlada spomenute dionice otkupila od Surgutnjefta, koristeći neiskorišteni stand-by kredit MMF-a, s objašnjenjem da žele tako ojačati položaj nacionalne naftne kompanije.


Polančec navodi da je na Mačekove i Šternove prijedloge odgovorio da ima jasan mandat Vlade za pregovore o izmjeni dioničkog ugovora te da se on samo time bavi. S druge strane, Maček ga je zamolio da ga preporuči predstavnicima MOL-a, kako bi njegova tvrtka MPR radila marketing za Inu. Od toga nije bilo ništa, jer su Mađari ustvrdili da im je Maček preskup.


Maček je za PolitikaPlus sve demantirao, a jednako odlučan je i Štern.


- To je čista izmišljotina. Nisam nikada lobirao, nisam nikad imao ugovor da lobiram za bilo koga, ponavljam čista izmišljotina, vjerojatno je to u cilju iznošenja Polančecove obrane, kratak je komentar Davora Šterna na navode da je lobirao za ruski Surgutnjeft.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dossier sanader, mpr, mol, surgutnjeft, uskok, ratko maček, ivo sanader