A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benediktXVI%201.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Papa suspendirao biskupa na jednu minutu kako bi Talijanima vratio zemlju u Istri | Politika+
Hrvatska

NEVJEROJATNO: Papa suspendirao biskupa na jednu minutu kako bi Talijanima vratio zemlju u Istri

Crkveni krimić. Porečka biskupija ovime je 'na rubu bankrota'.

FOTO: Benedikt XVI našao je razumijevanja za benediktince kojim je oteta imovina
Piše: PolitikaPlus

Gotovo njevjerojatnu priču objavio je večerašnji Dnevnik HRT-a, o tome kako je sam papa intervenirao u višedesetljetni spor u istri, zaobišavši hrvatsko pravosuđe, pa i prkoseći mu.


Vrhunac senzacional- nog zapleta kojeg otkriva HRT: istarski biskup Milovan ne želi potpisati takvu odluku, papa Benedikt XVI suspendira ga samo na jednu jedinu minutu i za to vrijeme upravljanje nadbiskupije prepušta jednom španjolskom biskupu, kojemu je to taman dovoljno da potpiše odluku kojom se benedik- tincima mora vratiti sporna zemlja uz more.

Priča počinje u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, kad je komunistička vlast prisvojila benediktinski samostan Dajla, nakon čega benediktinci očito nisu imali mnogo izbora nego da se odsele u Italiju, zajedno s brojim optantima.


Talijani su međudržavnim sporazumima dobili nekakvu odštetu, iako je teško reći što su time dobili benediktinci, pogotovu što sasvim sigurno nisu svojevoljno prodali imovinu samostana, čija povijest seže do IX stoljeća. Dolaskom demokracije, hrvatska crkva dobiva natrag dio oduzete crkvene imovine, a Porečko-pulska biskupija dobiva zemljište koje je pola stoljeća prije oduzeto benediktincima.


Talijanski benediktinci podigli su tužbu na hrvatskom sudu i izgubili parnicu. No, benediktinci su našli zaštitnika u papi Benediktu XVI, koji je formirao posebnu komisiju, koja je odlučila ignorirati odluku hrvatskog suda i kao crkveni arbitar zemlju vratiti talijanskim benediktincima. Navodno je u toj komisiji bio i kardinal Bozanić,od kojega je Hrvatska biskupska konferencija tražila da povuče odluku.


Već to je dovoljno za naslovnice, no slijedi vrhunac senzacionalnog zapleta kojeg otkriva HRT: istarski biskup Milovan ne želi potpisati takvu odluku, papa Benedikt XVI suspendira ga samo na jednu jedinu minutu i za to vrijeme upravljanje nadbiskupije prepušta vatikanskom biskupm mons. Santosm Abrilm y Castellu, inače Španjolcu, kojemu je to taman dovoljno da potpiše odluku kojom se benediktincima mora vratiti sporna zemlja uz more - i da im se u roku od godine dana isplati 4 milijuna eura odštete plus sudske troškove. Navodno se traži i odšteta svim vlasnicima zemljišta kojima su parcele preprodavane za golfske terene - ukupno oko 30 milijuna eura, iako baš i nije jasno kakve to veze ima s biskupiijom. Očito da u ovoj priči ima još nepoznanica koje tek trebamo otkriti.

Milovanu je dakle nakon jedne minute biskupija vraćena u ruke, ali isto tako je u njima i račun koji mu prijeti da će se uskoro naći na ulici. U porečkoj-pulskoj biskupiji kažu da je papin postupak nečuven. Odvjetnik porečke i pulske biskupije Bruno Čohilj tvrdi da su prekršeni hrvatski zakoni i međunarodni sporazumi sa Svetom Stolicom.


K tome, jasno je da bi provedba takve odluke biskupiju istarsku praktično odvela u bankrot, i dovela do pljenidbe njezine imovine, kaže kancelar Jakovljević, koji navodi da je Porečko-pulska biskupija sve prijavila DORH-u. Naime, novac je benediktincima trebao biti isplaćen preko njihove filijale u Hrvatskoj na račun u Njemačkoj, što, tvrdi Jakovljević, miriše na "pranje novca".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

benedikt xvi, bruni čohilj, dorh, crkva, vatikan, papa