A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kongres-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kongres prihvatio plan povećanju zaduženosti Senat ga odbio | Politika+
Svijet

NASTAVAK SAGE: Kongres prihvatio plan povećanju zaduženosti Senat ga odbio

Piše: Politikaplus/HINA

Američki Kongres  prihvatio je prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva.

 

Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner, predviđa  da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara.

 

Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41.Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 tisuća milijardi dolara.

 

Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze.

 

Vođa demokrata Harry Reid počeo je odmah nakon glasovanja pripreme za novo glasovanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a financijska blokada se izbjegla, javlja AFP.

 

Američki predsjednik Barack Obama opet je pozvao Kongres na "kompromis" jer "više gotovo nemamo vremena" i u televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktualnu krizu.

 

Demokrati i republikanci tjednima se nadmeću oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja.

 

Reuters prenosi da Reid sada treba vidjeti koliko republikanaca podržava njegov plan, jer ako mu svih 53 demokrata dade glas trebat će mu glasovi još barem sedam republikanaca za 60 glasova potrebnih za prolaz njegova prijedloga.

 

Očekuje se da konačno glasovanje bude u ponedjeljak ujutro.

 

Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze.

 

Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 bilijuna dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

 

Očekuje se da konačno glasovanje bude u ponedjeljak ujutro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SENAT, SAD