A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zboerse-138.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dogovor u Washingtonu podigao europske burzovne indekse | Politika+
Mojbiz

BURZA: Dogovor u Washingtonu podigao europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se oporavili, predvođeni bankovnim sektorom

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

  Prvenstveno zbog olakšanja koje je zavladalo tržištem nakon što je postignut dogovor u Washingtonu oko podizanja razine zaduživanja SAD-a.


Pritom je indeks Londonske burze Ftse porastao 1,35 posto, na 5.893 boda, frankfurtski DAX za 0,48 posto, na 7.193 bodova, a pariški CAC za 0,55 posto, na 3.691 boda. Među dobitnicima se izdvajao bankovni sektor, čije su dionice jačale nakon što su prošloga tjedna izgubile čak 4,7 posto na vrijednosti zbog zastoja pregovora u SAD-u oko razine zaduživanja. Vrijednost dionica banke HSBC skočila je 4,8 posto nakon objave neočekivanog rasta dobiti u prvom polugodištu.

 

"Dogovor u Washingtonu umanjuje napetost, no obujam trgovanja tijekom prijepodneva bio je prilično nizak jer ulagači čekaju hoće li dogovor dobiti zeleno svjetlo u Senatu i Donjem domu Kongresa.

Bankovne dionice od sredine veljače u prosjeku su izgubile na vrijednosti 24,1 posto, pogođene zabrinutošću u vezi brzine svjetskog gospodarskog oporavka i dužničkih problema u perifernim članicama eurozone.


Kompromisnim dogovorom u Washingtonu američki deficit bi se smanjio za oko 2.400 milijardi dolara u sljedećih 10 godina. Očekuje se da će dogovor odobriti Senat, ali bi mogao naići na žešću opoziciju u Donjem domu Kongresa. Ulagači ipak drže da bi dobici na burzama mogli biti kratkoga vijeka. Postoji i zabrinutost da bi Sjedinjenim Državama mogao biti snižen najviši kreditni rejting.


"Dogovor u Washingtonu umanjuje napetost, no obujam trgovanja tijekom prijepodneva bio je prilično nizak jer ulagači čekaju hoće li dogovor dobiti zeleno svjetlo u Senatu i Donjem domu Kongresa. Obujam trgovine mogao bi nešto porasti nakon otvaranja američkih tržišta", kazao je David Thebault iz brokerske tvrtke Global Equitiesa. Rudarske tvrtke su također bile među dobitnicima, nakon skoka cijene bakra na najviše razine u gotovo četiri mjeseca. Vodeći u sektoru bili su Vedanta Resources, Antofagasta, Rio Tinto i BHP Billiton, čije su dionice ojačale u rasponu od 1,7 do 2,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je za 1,34 posto, na 9.965 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burzovni indeksi, dionice, bankovni sektor, dax, cac, ftse, HSBC, nikkei