A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zorba%20grk%20balet.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na splitskim Prokurativima premijerna izvedba baleta 'Grk Zorba' | Politika+
Kultura

BALET: Na splitskim Prokurativima premijerna izvedba baleta 'Grk Zorba'

'Grk Zorba' je priča o mediteranskome homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom.

Piše: PolitikaPlus

Na splitskim Prokurativama u srijedu će u sklopu 57. splitskog ljeta ansambl Baleta te Zbor i Orkestar splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno izvesti balet Mikisa Theodorakisa "Grk Zorba" u koreografiji Istvána Herczoga i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, najavio je splitski HNK.

 

'Grk Zorba' je priča o mediteranskome homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom.

"Grk Zorba" je priča o mediteranskome homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom. Nastao je kao roman Nikosa Kazantzakisa, a pravu je popularnost stekao kao film s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas.

U glavnoj je ulozi Azamatu Nabiullinu, prvak Baleta zagrebačkoga HNK. Ulogu američkog pisca Johna tumačit će Artjom Žusov, mlade udovice Marine Irina Čaban, a ulogu Madame Hortense Albina Rahmatulliona, a kao Yorgos će se pojaviti Remus Dimache. Pjevačka solistička uloga povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović.

István Herczog ugledni je mađarski plesač i koreograf koji je najveći dio karijere ostvario u Njemačkoj. Baletnu izobrazbu stekao je u Državnome baletnom institutu u Budimpešti 1961., a od 1962. do 1991. istaknuti je solist mnogih njemačkih plesnih trupa te Baleta u Stuttgartu, Bavarske državne opere i baleta, Baleta u Düsseldorfu.

 

Svoj prvi balet na Šostakovičevu Šestu simfoniju koreografirao je 1980., između 1988. i 1991. bio je ravnatelj baleta i šef koreograf opere u Dortmundu, kreirajući cjelovečernje balete "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, Delibesove "Coppelije" i mnoge druge, a od 1992. do 2001. bio je ravnatelj i šef koreograf Baleta u Pečuhu u kojemu je, uz ostalo, bio koreograf "Grka Zorbe" godine 2000. Cijelo to vrijeme kritika ističe profinjenost njegova koreografskog stila koji ostvaruje nijansiranu uravnoteženost između klasičnoga i modernog plesa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prokurative, split, balet, grk zorba