A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/samostan%20dajla.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ilija Jakovljević: Ako se dokaže da nemamo pravo na samostan u Dajli, vratit ćemo ga državi! | Politika+
Hrvatska

ODGOVOR IZ ISTRE: Ilija Jakovljević: Ako se dokaže da nemamo pravo na samostan u Dajli, vratit ćemo ga državi!

'Biskup Milovan se nije povukao iz pregovora!'

FOTO: Samostan Dajla postaje veliki problem Crkve, ali i države
FOTO: Glas Istre
Piše: Ivan Klarić

Ako se dokaže da mi nemamo pravo na samostan u Dajli, porečko-pulska biskupija će taj isti samostan vratiti državi, rekao je u razgovoru za portal PolitikaPlus kapelan porečko-pulske biskupije velečasni Ilija Jakovljević reagiravši tako na priopćenje koje je došlo iz Vatikana u kojem se biskupiju proziva za nesuradnju u razgovorima da se samostan vrati talijanskim benediktincima.

 

'Biskup Milovan se nije povukao iz pregovora, ali se nije htio složiti s nečim što je kontra Osimskih sporazuma i hrvatskih zakona.'

- Oni na to nemaju pravo! Naime, 27. lipnja 2006.godine su na sudu u Bujama pokrenuli postupak protiv sedam pravnih i fizičkih osoba uključujući i hrvatsku državu jer smatraju da do 1954. godine na području Istre (Zona B) nisu vrijedili zakoni Jugoslavije, nego Italije, ali su u dva navrata izgubili spor. Isto tako, 29.11. 2002. godine su pokrenuli upravni postupak kojim su tražili povrat imovine, ali ih je hrvatsko ministarstvo pravosuđa odbilo pravdajući se Osimskim sporazumom i hrvatskim zakonima, kaže velečasni Jakovljević koji napominje da unatoč izjavama iz Vatikana ovaj problem nije samo crkveno pitanje već i državno jer je među tuženima bila i država.

 

Velečasni Ilija Jakovljević se osvrnuo i na volju oporučitelja grofa Francesca Grisonija koji je pozvao Benediktince iz Praglie da dođu i osnuju samostan u Dajli. Osnovali su ga u 18. stoljeću, čime su postali vlasnici imovine, što ne znači da je vlasnik te zemlje postao i sadašnji samostan Abbazia di Praglia, a to se, kaže Jakovljević, vidi i u zemljišnim knjigama.

 

Grof Francesco Grisoni u svojoj oporuci jasno naglašava da na ovu imovinu Abbazia di Praglia nema nikakva prava ako jednog dana iz bilo kojeg motiva ili uzroka napusti samostan u Dajli, te da će u tom slučaju sva imovina pripasti pobožnoj ustanovi koju je grof namjeravao osnovati, ali koja nikad nije osnovana. Po kanonskom pravu nad ustanovom postaje nadležan mjesni ordinarij. Kad su Benediktinci napustili Dajlu 1948., tada je pastoralnu brigu za vjernike i za izvršenje pie voluntas (nabožne volje - op.a.) preuzela Biskupija preko župe Dajla koju je osnovao mons. Dragutin Nežić, biskup, a pokretnu i nepokretnu imovinu konfiscirala je tadašnja država Jugoslavija.
 

– Nakon što su benediktinci poslije Drugog svjetskog rata otišli iz Dajle mons. Dragutin Nežić, pazinski apostolski administrator, osnovao je novu pravnu osobu kako na crkvenom tako i na civilnom području – Župu Dajla. Pravno sljedništvo potvrđeno je i presudom Općinskog suda u Bujama 1996. godine (br. P-240/96-6), veli kancelar Jakovljević koji se potom osvrnuo na kritike iz Vatikana na račun biskupa Milovana. Naime, u priopćenju Vatikan je biskupa kritizirao jer nije htio, navode, sudjelovati u raspravi oko samostana i zemljišta u Dajli.

 

'Nije se htio složiti s nečim što je kontra Osimskih sporazuma i hrvatskih zakona.'

- Biskup Milovan se nije povukao iz pregovora i surađivao je, ali se nije htio složiti s nečim što je kontra Osimskih sporazuma i hrvatskih zakona, kaže Jakovljević.

 

Neslužbeno smo također doznali da je izjava biskupa Milovana kako 'Jakovljevića nije ovlastio da govori u medijima', bila 'izborena' pod žestokim pritiskom s Kaptola, ali i samog Vatikana.

 

Naime, Jakovljević je u razgovoru za PolitikaPlus prije koji dan rekao da kardinal Bozanić nije radio za interese Porečko-pulske biskupije sudjelujući u kardinalskoj komisiji koja je donijela odluku da biskupija samostan u Dajli vrati benediktincima u Italiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, ilija jakovljević, papa, samostan u dajli, biskup ivan milovan