A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/petar%20stipetic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

General Petar Stipetić: Nisam se borio za ovakvu državu! | Politika+
Hrvatska

RATNICI OLUJE: General Petar Stipetić: Nisam se borio za ovakvu državu!

'Dogodile su se i neke loše stvari, odgovornost postoji ali čija. Generali vode operacije, a nameće ih i politika.'

FOTO: General Petar Stipetić
Piše: Ilijana Grgić

General Petar Stipetić bio je jedan od zapovjednika Oluje, a 2000. do 2003. obnašao je i dužnost načelnika Glavog stožera oružanih snaga RH. Danas živi mirnim umirovljeničkim životom.

 

'Neće ni danas objaviti registar branitelja. Ja kao branitelj bi bio ponosan što se moje ime nalazi u njemu, očito je da su se uvukli oni koji nisu trebali, da bi dobili privilegije koje nisu zaslužili. Ja se nisam borio za državu takvog tipa, to nije to.'

- Već 1991. godine hrvatska vojska bila je spremna za ofenzivno djelovanje. Operacije su počele na Bilogori i Papuku, ali je to zaustavljeno Sarajevskim sporazumom. '92. ratno težište se sa teritorija Hrvatske prebacilo na teritorij BiH. 1992- 95 radile su se operacije za povrat okupiranih teritorija. Sam plan Oluje bilo je dvojan, da se razbiju snage na prostoru 'Krajine', a potom da se glavnina snaga prebaci na istok. Oluja je na opće iznenađenje završila za par dana. A druga faza zbog mirne reintegracije nije bila potrebna. I to je bilo jako dobro, prisjeća  se tih vremena umirovljeni general Petar Stipetić.

 

>>VIDEO Kako su pobjednici u ratu postali gubitnici u miru...

 

>>VIDEO Pogledajte kako se manipuliralo Tuđmanovom izjavom o Srbima!

 

Zapovjednik 'sektora sjever' za vrijeme 'Oluje' kaže da je izuzetno ponosan na te dane.

 

- Ponosan sam, što sam bio učesnik tih operacija i da se to uspješno završilo . Posebno sam ponosan na časnike jer su se ponašali po međunarodnom ratnom pravu u sektoru u kojem sam ja zapovijedao, kaže Stipetić.

 

Što se tiče same 'kriminalizacije' domovinskog rata, Stipetić ističe kako on sam to ne bi tako nazvao. 

 

- Ono što se pripisuje generalima nije njihova greška. Generali vode operacije, a nameće ih i naređuje politika. Kako ih je nametnula to je drugo pitanje? A što su se dogodile neke stvari, za to se mora odgovarati. Odgovornost postoji, ali kako i čija, pita se Stipetić.

 

'Imamo izbora, treba izaći na izbore i treba izabrati, smatra Stipetić koji sam ističe kako nema političkih ambicija. No, nije nam želio otkriti, o kojem se 'izboru' radi.'

Kada s vremenskim odmakom pogleda na sva događanja vezana uz Domovinski rat, Stipetić ističe kako je nezadovoljan načinom na koji se postupa sa Registrom branitelja.

 

- Neće ni danas objaviti tko je u unutra. Ja kao branitelj bi bio ponosan što se moje ime nalazi u njemu, očito je da su se uvukli oni koji nisu trebali, da bi dobili privilegije koje nisu zaslužili.  Ja se nisam borio za državu takvog tipa, to nije to, jasan je Stipetić.

 

Kako bi se sve moglo promijeniti, navodi Stipetić, moraju se dogoditi promjene.

 

- Imamo izbora, treba izaći na izbore i treba izabrati, smatra Stipetić koji sam ističe kako nema političkih ambicija. No, nije nam želio otkriti, o kojem se 'izboru' radi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

registar branitelja, general petar stipetić, knin, oluja