A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/slobodan%20uzelac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slobodan Uzelac: Zločini nad Srbima još uvijek se prešućuju | Politika+
Hrvatska

INTERVJU ZA BEOGRADSKE NOVOSTI: Slobodan Uzelac: Zločini nad Srbima još uvijek se prešućuju

Potpredsjednik Vlade smatra da je promjena izbornih pravila šteti Srbima u Hrvatskoj

Piše: PolitikaPlus/VLM

U Hrvatskoj je još prisutna politika u kojoj se zločini nad Srbima u Drugom svjetskom ratu negiraju ili relativiziraju, a stradanja u posljednjem ratu – prešućuju, izjavio je za beogradske Večernje novosti potpredsjednik hrvatske Vlade i SDSS-ovac Slobodan Uzelac.
 
Uzelac u intervjuu za beogradski dnevnik govori "o neuklonjenim posljedicama vojne operacije koja je Srbe izbrisala s kućnih ognjišta i današnjoj poziciji onih koji su na njima ostali".

Novinar konstatira kako su "trebale proći godine da bi se oni koji su počinili zločine izveli pred lice pravde, ali, većina zločina do danas je nekažnjena, a posebno se ignorira sustavno uništavanje naselja, onemogućavanje ili otežavanje povratka" pa pita Uzelca kako teče povratak i zašto se Srbima-povratnicima ne vraćaju stanarska prava i ne isplaćuju mirovine.

- Ima pomaka, ali su krivice za ratne zločine, koje su tretirane gotovo kao kolektivne, donedavno spriječavale mnoge da se vrate. Isto je i s povratkom njihove imovine, stanova i kuća. To ima za posljedicu da je i danas u izbjegličkom statusu oko 60 tisuća Srba i većina ih je krenula putem integracije u zemlje u koje su izbjegli ili u treće države - odgovora Uzelac dodajući da je "izmjenama izbornih pravila na najgrublji način povrijeđena tajnost glasanja, a to je rješenje apsolutno neprihvatljivo za Srbe i borit ćemo se kroz institucije da ono ne bude primijenjeno na parlamentarnim izborima u prosincu".

Potpredsjednik hrvatske Vlade pojasnio je da Srbi neće ostati bez tri zajamčena mjesta u Saboru, "ali je odlukom Ustavnog suda ukinuto za nas mnogo povoljnije rješenje o izboru zastupnika koje je prošle godine širokim konsenzusom usvojio Sabor i tim tumačenjem Ustavnog suda manjine nisu dobile toliko po prstima, koliko je ovo ozbiljna packa parlamentu koji je i usvojio donedavno važeći zakon".