A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nereid%20u%20londonu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rat u Britaniji: 'Platit ćete, huligani, sve smo vas snimili' | Politika+
Svijet

SITUACIJA JOŠ NAPETA: Rat u Britaniji: 'Platit ćete, huligani, sve smo vas snimili'

Policija tvrdi da će prije ili kasnije identificirati i uhititi sve koji su sudjelovali u pljačkama, paleži i ubojstvima.

FOTO: Reuters
Piše: VLM/PolitikaPlus

Situacija se u Londonu polako smiruje, ali sukobi su se s utorka na srijedu rasplamsali u ostalim gradovima Velike Britanije. Manchester, Salford, Nottingham i Liverpool gorili su tijekom noći, a u Birminghamu su automobilom pregažena i ubijena tri muškarca koji su branili svoje naselje. Policija tvrdi da će prije ili kasnije identificirati i uhititi sve koji su sudjelovali u pljačkama, paleži i ubojstvima.

 

Policija tvrdi da će prije ili kasnije identificirati i uhititi sve koji su sudjelovali u pljačkama, paleži i ubojstvima. 

 

– Analiziramo snimke, obrađujemo stotine i stotine ljudi. Vandali, imamo snimke vaših lica, imamo snimke vašeg divljanja. Od danas dolazimo po vas, i ma koliko god to dugo trajalo, platit ćete za sve – zaprijetio je zamjenik zapovjednika policije Garry Shewan. I dok policija analizira snimke, Londončani još uvijek nerado izlaze na ulicu u sjevernim, siromašnijim dijelovima grada. Ipak, ovo ne vrijedi za Dalston, siromašno predgrađe Londona, većinom naseljeno doseljenicima iz Turske koji su sami obranili svoju četvrt od divljaka i huligana.

– Dobili smo dojavu da u Dalstonu gori automobil. Kad smo tamo stigli ljudi su nam rekli da nikada više neće biti incidenta u Dalstonu, da su se stanovnici dogovorili što će učiniti ako počnu nemiri. Gotovo istodobno, na ulicu je došla skupina od stotinjak huligana, ali čim su se oni pojavili, dogodilo se ono što zasigurno nisam očekivao. Iz stanova, trgovina, iz kafića su počeli izlaziti Turci s palicama i lancima u rukama, bilo ih je barem nekoliko stotina. Huligani su iznenađeni stali u prvi tren, a potom su, nakon što su se Turci zaletjeli prema njima, počeli bježati glavom bez obzira – kaže Barry Neild, britanski dopisnik Al Jazeere koji je svjedočio obračunu.

Nekolicina huligana nije stigla pobjeći pred pobješnjelim vlasnicima trgovina koji su ih sustigli i pretukli na cesti.

– Ovo se pokazalo djelotvornim, Dalston je sada miran iako oko njega bjesne nemiri. Nijedan se huligan ne usudi ući u ovo naselje – kaže Reid.

“Tvrđi” pristup prema huliganima odlučila je primijeniti i policija koja sada ima mogućnost pucanja u vandale gumenim mecima te uporabe posebnih oklopnih vozila za razbijanje barikada. Više od 16.000 policajaca, tri puta više nego što je uobičajeno, jučer je patroliralo Londonom, a počelo se i s korištenjem novih tehnika. Pripadnici posebnih timova u civilu, koji se miješaju s vandalima, ciljano hvataju vođe i inicijatore pljački u trenutku kad na njih nitko ne pazi.

– I huligani razmišljaju što rade kada nisu potpuno sigurni je li čovjek koji se nalazi u masi do njih policajac u civilu koji će ga prvom prilikom gurnuti u mračnu ulicu i nabiti mu lisice na ruke dok nitko ne gleda i ne može mu pomoći – kažu londonski policajci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

huligani, policija, engleska, neredi, london