A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Vatikan.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vatikan 'iskreno začuđen' odlukom Ministarstva pravosuđa RH | Politika+
Svijet

REAKCIJA: Vatikan 'iskreno začuđen' odlukom Ministarstva pravosuđa RH

LOMBARDI: "Zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanje te odluke na odgovarajućim mjestima".

Piše: Politikaplus

Vrlo brzo smo dobili odgovor Svete Stolice, na odluku Ministarstva pravosuđada da ništavim proglasi rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

 

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice,  izrazio je u četvrtak iskreno čuđenje zbog rješenja koje je jučer donio hrvatski ministar pravosuđa.


"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim', od strane Ministarstva pravosuđa, odluka koju je već donio Ured državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla pobuđuju iskreno čuđenje, bilo zato što je usvojena odluka doista izvanredna, bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice rješava u duhu suradnje, bilo, na koncu, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", rekao je Lombardi, a prenosi ANSA.

LOMBARDI: "Zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanje te odluke na odgovarajućim mjestima".

O tome slučaju, dodao je Lombardi, "zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanje te odluke na odgovarajućim mjestima".

Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.


Ministarstvo je priopćilo da je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.


>>Dražen Bošnjaković: Imovina župe Dajla vraća se Hrvatskoj!


"Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima", stoji u priopćenju.

 

Hrvatska je povrat imovine oduzete svojim građanima za vrijeme komunizma regulirala posebnim zakonom koji se višekratno dopunjavao, dok je u slučaju stranih državljana glavnu riječ o denacionalizaciji prošle godine izrekao Vrhovni sud. On je naime poništio presudu kojom se uskraćuje povrat imovine jednoj stranoj državljanki i pri tom izrekao stav da pravo na naknadu imaju sve strane fizičke osobe za čiju oduzetu imovinu pitanje naknade nije riješeno međudržavnim sporazumom.


Povrat imovine Rimokatoličke crkve Hrvatska je regulirala posebnim Ugovorom o gospodarskim pitanjima koji je Zagreb potpisao sa Svetom Stolicom, a koji je Sabor potvrdio u prosincu 1998. godine. Mnogi su tada tvrdili da je taj ugovor nepotreban, obzirom na Zakon o denacionalizaciji te da se njime Crkva stavlja u povlašten položaj. Uz već postojeće zakonske obveze, Hrvatska se obvezala da će za imovinu koju nije moguće vratiti Crkvi isplaćivati naknadu u četiri godišnja obroka, počevši od 2000. godine. Popis imovine je prema ugovorenom utvrđivalo mješovito povjerenstvo koje su u jednakim omjerima činili Vladini predstavnici i službenici Kaptola. Za razliku od, primjerice, ugovora Vatikana i Mađarske koji za krajnji rok vraćanja nacionalizirane imovine definira 2011. godinu, u ugovor s Hrvatskom nije ugrađen takav rok.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo pravosuđa, lombardi, VATIKAN