A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Srebrenica_.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srebreničke majke podnose tužbu protiv Carle del Ponte i suradnika | Politika+
Regija

OPTUŽBA: Srebreničke majke podnose tužbu protiv Carle del Ponte i suradnika

Zbog njene odluke da se uništi dokazni material u kojem su bili osobni predmeti žrtava genocida.

Piše: PolitikaPlus/Samir Huseinović, Deutsche Welle

Koncem 2005. i početkom 2006. godine u Haaškom tribunalu je uništeno oko 1.000 osobnih predmeta žrtava genocida od kojih su mnogi korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima.

 

Većina tih predmeta bila je iz masovnih grobnica. Tužiteljstvo u Den Haagu je nekoliko godina kasnije priopćilo da su "uništeni jer su bili u fazi raspada i opasni po zdravlje".

Bio je to šok za preživjele žrtve genocida jer su, kako ističu predstavnice srebreničkih udruženja, "uništene uspomene na ubijene". Nije ih umirilo pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer osobni predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emocionalnu vrijednost.

 

Predmeti uništeni bez suglasnosti obitelji žrtava

 

Majke i supruge žrtava u Srebrenici rado bi zadržale predmete i odjeću svojih pokojnika

 

"Posljednje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo istrajati u zahtjevu da se odgovorni dovedu pred sud, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH", kaže predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hajra Ćatić.  Srebrenička udruženja su prikupila 4.000 potpisa preživjelih žrtava koje su zatražile angažiranje odvjetničkog tima. Tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je gupe koja će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. Za Deutsche Welle kaže da je "vrlo izvjesno da će se na listi optuženih naći bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte i najuži krug ljudi koji su odlučivali o uništavanju dokaza".

Damir Alić: "Uništavanje dokaza naredila Carla del Ponte"

"Osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih predmeta je potvrđena iz više izvora i mi ovom problemu pristupamo sistematski. Pripremamo se za podnošenje prijave ili tužbe koju ćemo podnijeti kad prikupimo dovoljno dokaza", kaže Alić.

"Odvjetnički tim, kojem su se pridružili i britanski odvjetnici Hugh Mercer i Jessica Wells, računao je na podršku institucija u BiH, ističe Alić.

"Imamo usmenu, ali ne i konkretnu podršku. Nadležni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otkazali su današnji (11.8.) sastanak. Podržavaju nas mnogi pojedinci, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i nadamo se da će ta podrška biti i veća", rekao je Alić. Odvjetnički tim namjerava pomoći srebreničkim majkama u traženju odgovora na pitanja tko je i zašto uništio uspomene na njihove najmilije i zašto se o tome godinama šutjelo. Članovi tima vjeruju da će odgovori na ova pitanja uskoro biti poznati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPTUŽNICA, HAG, SREBRENICA, CARLA DEL PONTE