A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zastava%20bih.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mostar: dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka | Politika+
Regija

DOGOVOR: Mostar: dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka

Stranke se suglasile da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora.


Kandidat HDZ-a BiH za mandatara za sastav nove vlade HNŽ-a Denis Lasić rekao je da je postignut djelomičan dogovor oko raspodjele ministarskih mjesta u budućoj vladi. "O resorima smo započeli razgovore, no ništa precizno nismo dogovorili. Sporna su ministarstva obrazovanja i zdravstva", rekao je Lasić.


 

Lasić hrvatskome političkom bloku kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. pripast će mjesto premijera i pet ministarstava, dok će SDP BiH i SDA podijeliti po tri ministarska resora u budućoj vladi.


Po njegovim riječima, hrvatskome političkom bloku kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. pripast će mjesto premijera i pet ministarstava, dok će SDP BiH i SDA podijeliti po tri ministarska resora u budućoj vladi. Kandidat za mandatara odbacio je mogućnost da HSP BiH, koji je dio vladajuće većine sa SDP-om i SDA u Federaciji BiH, pripadne ministarsko mjesto u HNŽ-u gdje u skupštini imaju tek jednoga od 30 zastupnika.


"HSP nije dio ove priče. Oni neće biti dio parlamentarne većine u županiji i uopće neće biti dio vlasti", pojasnio je Lasić. Po riječima predsjednika Županijskog odbora SDP-a Anera Žuljevića, ova stranka inzistira na preciznom dogovoru o prioritetima u radu buduće vlasti.

O zajedničkoj uspostavi vlasti u HNŽ-u ranije su načelni dogovor postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić.

Na sličan način trebala bi se ustrojiti i nova vlada u mješovitoj hrvatsko-bošnjačkoj Srednjobosanskoj županiji gdje je Visoki predstavnik osporio legalnost vlade koju su izabrale stranke okupljene oko SDP-a bez sudjelovanja dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata na posljednjim izborima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BIH, SDA, SDP BOSNE, HADZ BOSNE