A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/qaida.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Al Kaida želi proizvesti ricinsku bombu i napasti SAD!? | Politika+
Hrvatska

SUMNJA: Al Kaida želi proizvesti ricinsku bombu i napasti SAD!?

Pozivajući se na tajna izvješća obavještajnih služba, New York Times piše da islamistički borci u Jemenu ubrzano rade na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina.

Piše: PolitikaPlus

Američki čelnici misle da podružnica Al Kaide u Jemenu želi proizvesti ricinsku bombu koju bi upotrijebila u napadima na Sjedinjene Države, piše u petak New York Times.

Pozivajući se na tajna izvješća obavještajnih služba, list piše da islamistički borci u Jemenu ubrzano rade na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina.

Po dokumentima na koje se poziva list, Al Kaida u Jemenu želi proizvesti smrtonosni otrov koji će omotati manjom količinom eksploziva što ga planira detonirati na prometnim mjestima u SAD-u, poput velikih trgovačkih centara, zračnih luka i postaja podzemne željeznice.

Ako se udahne, ricin je smrtonosan i u vrlo malim količinama. Čelnici za suzbijanje terorizma nemaju ipak informacije koje bi upućivale da je riječ o neposrednoj prijetnji, dodaje list.

Islamisti sada traže kako će zalihe sjemena i kemičare koji rade na tajnom mjestu u pokrajini Šabvi, preseliti na jug Jemena, po istom izvoru.

Visoko vojno zapovjedništvo američke vojske već je otvoreno izrazilo zabrinutost zbog političkog vakuuma u Jemenu koji Al Kaidinim borcima omogućuje da prošire svoje djelovanje u toj zemlji na rubu građanskog rata, nakon velikih narodnih prosvjeda protiv vlasti.

U petak je vojska ubila četiri osobe za koje sumnja da su pripadnici Al Kaide, blizu Zindžibara, na jugu zemlje. Taj grad je najvećim dijelom u rukama islamističkih aktivista, tvrde vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

amerika, bomba, Al Kaida, sad