A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rehak%20danijel.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Danijel Rehak: Kroz srpske koncentracijske logore prošlo 30.000 zatočenika | Politika+
Hrvatska

DAN SJEĆANJA: Danijel Rehak: Kroz srpske koncentracijske logore prošlo 30.000 zatočenika

Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima, naveo je Rehak.

FOTO: Danijel Rehak
Piše: PolitikaPlus/Hina

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, u spomen na 14. kolovoza 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

 

Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima, naveo je Rehak.


Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je bilo 70-tak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika.

"Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima", naveo je Rehak.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije, pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić a u ime ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstvu Zoran Komar.

Govorili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković.

Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zatočenici, koncentracijski logori u srbiji, danijel rehak, domovinski rat