A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/rick-perry-2.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Utrka republikanskih kandidata za Bijelu kuću | Politika+
Svijet

SAD: Utrka republikanskih kandidata za Bijelu kuću

Republikanci polako profiliraju svoje kandidate za predstojeću predsjedničku kampanju.

Piše: Ivan Klarić

Nova zvijezda republikanskog neba od ovog vikenda se zove Rick Perry.
 


Već i sam nadimak koji su mu podarili mediji govori dovoljno o političkom usmjerenju teksaškoga guvernera. Razlike između "Anti-Obame" Ricka Perryja  i aktualnog američkog predsjednika ne mogu biti veće. Tamo gdje Obama želi više države Perry želi manje, poreze koje bi Obama povećao, Perry bi smanjio. Stoga i ne čudi da se Perryju već sad, usprkos jakoj konkurenciji unutar republikanskog tabora, pridaju veliki izgledi za kandidaturu na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u.


Teksaškiji od Busha


Trenutno je najizgledniji republikanski kandidat za utrku za Bijelu kuću Mitt Romney

 

 

No on je za mnoge preblijed kandidat s nedovoljno iskristaliziranim političkim profilom. Da nema radikalno konzervativne zastupnice u Kongresu Michele Bachmann republikanska utrka za kandidata bi, kako je to primijetio jedan komentator CNN-a, izazivala zijevanje. Mnogi promatrači su jedinstveni u ocjeni da će ulazak Perryja, koji je ovog vikenda (14.8.) nakon dugotrajnog nećkanja napokon objelodanio zanimanje za kandidaturu, u republikansku kampanju unijeti malo života. Perry je na mjesto guvernera Teksasa došao nakon što je George W. Bush preselio u Bijelu kuću. No Perry u svemu želi biti "teksaškiji" od svoga prethodnika i njeguje svoj imidž do najsitnijeg detalja. To počinje s izraženim južnjačkim dijalektom kojeg se ne odriče ni u jednom trenutku, preko stila hoda a lá John Wayne pa sve do fanatične zaljubljenosti u oružje od kojeg se ne odvaja čak ni tijekom jogginga.
 

Teksas kao model za SAD


Newt Gingrich, jedan od moguäih republikanskih kandidata


Kako bi mogla izgledati utrka za sljedećeg američkog predsjednika 61-godišnji Perry je pokazao i prilikom svog prvog govora u kojem je Obamu prozvao "gubitnikom" na čelu "bezglavog i rasipnog" vodstva u Washingtonu. Njegova politička doktrina je jednostavna: država se smije što je moguće manje uplitati u život građana i prije svega gospodarstva i tada će se sve srediti samo od sebe. I u ostalim područjima Perry zastupa ideje koje su glazba za uši ultrakonzervativnog republikanskog krila, pokreta nazvanog Tea Party. I upravo taj aspekt bi mogao odigrati ključnu ulogu u izboru novog republikanskoga kandidata. Mitt Romney je za teapartyjevce u mnogim pitanjima, poput odnosa prema pobačaju ili regulaciji zdravstvenog sustava, preblag i preliberalan. Bivši pilot američkog vojnog zrakoplovstva iz Teksasa je naprotiv "konzervativac u svom najčišćem obliku" kako to prenose mediji.

 

Perry osim toga u Teksasu provodi nešto što je "Washington Post" nazvao "platonskim idealom republikanskog modela gospodarskog rasta": niski porezi, minimalno uplitanje države i ograničena javna služba. Teksas se uz jedan od najnižih poreza na prihod može pohvaliti i najvećim rastom broja novih radnih mjesta. No teksaška bajka ima i drugu stranu medalje: Teksas ima jednu od najviših stopa siromaštva u SAD-u, javne škole su u katastrofalnom stanju, vrlo mali broj stanovnika posjeduje zdravstveno osiguranja a južnjaci su među prvima i po stupnju zagađenosti prirode. Stoga mnogi smatraju da će Perry imati poteškoća svoj teksaški model prodati i ostatku SAD-a.
 

Autor: N. Kreizer (dpa, dapd)
Odg. urednik: Anto Janković

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBAMA, BUSHA, RICK PERRY, SAD