A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gadafi.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gadafi poziva na borbu protiv NATO-a, pobunjenici napreduju | Politika+
Hrvatska

LIBIJA: Gadafi poziva na borbu protiv NATO-a, pobunjenici napreduju

Ulazak pobunjenika u strateški grad Zaviju 40 km zapadno od Tripolija jedan je od najvećih njihovih uspjeha.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Libijski čelnik pukovnik Moamer Gadafi ponovo je u ponedjeljak pozvao na borbu protiv pobunjenika i NATO-a, predvidjevši im "skori kraj", dok kruže glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje i dok pobunjenici napreduju na bojišnici, napose na zapadu zemlje.


Ulazak pobunjenika u strateški grad Zaviju 40 km zapadno od Tripolija jedan je od najvećih njihovih uspjeha.

"Kolonizatoru se primiče kraj i štakorima je blizu kraj. Bježe (pobunjenici) iz kuće u kuću pred mnoštvom koje ih goni", rekao je Gadafi u "izravnom" obraćanju, kako tvrdi libijska televizija.


"Kolonizator i njegovi agenti mogu posegnuti još samo za laži i psihološkim ratom pošto su se svi ratovi svim oružjem završili s neuspjehom", rekao je Gadafi dok se društvenim mrežama i u nekim medijima šire glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje.


Libijski čelnik je pozvao svoje pristaše da sačuvaju moral, da pruže otpor i da se "pripreme za bitku za oslobađanje" gradova u rukama pobunjenika. Potonji tvrde da su zauzeli dijelove gradova na zapadu zemlje, kao što su Zavija, Sorman i Garjan.


U nedjelju su se nastavile borbe pobunjenika i režimskih snaga u Zaviji, 40 km zapadno od Tripolija.


Ulazak pobunjenika u strateški grad Zaviju nakon gotovo šest mjeseci pobune protiv Gadafijeva režima jedan je od najvećih njihovih uspjeha od početka sukoba 15. veljače.


Po snimkama fotoreportera AFP-a, sukobi traju i na jugu Sormana, nešto zapadnije. Pobunjenici su pokušali napredovati u tom gradu, ali su ih Gadafijeve snage zasule granatama iz smjera grada.


Na drugim dvjema bojišnicama, u enklavi Misrati (200 km istočno od Tripolija) na obali i u Bregi (na istoku), Gadafijevi vojnici su već nekoliko dana u teškom položaju, premda su izgubili tek mali dio terena.


Južno od Misrate, pobunjenici su učvrstili položaje u Tuargi, koju su osvojili u petak i gdje nailaze na tek manje džepove otpora.


U naftnom središtu Bregi, najisturenijoj točki Gadafijevih snaga na istoku, pobunjenici su objavili da nastavljaju svoj pohod, i dalje uz potporu NATO-ova bombardiranja iz zraka.


U nedjelju navečer glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim umanjio je važnost uspjeha pobunjenika rekavši da su oružane snage režima kadre ponovo uspostaviti kontrolu nad gradovima i četvrtima koje su ovi zauzeli u zadnja dva dana.


Režim je zadnjih dana osudio "povećanje broja" NATO-ovih napada na libijskom području.


Libijska novinska agencija Jana izvijestila je u ponedjeljak da NATO napada Tripoli i njegovo zapadno predgrađe Janzur, te Sabratu, 70 km zapadno od Tripolija, gdje se, navodi, vode borbe između pobunjenika i snaga odanih režimu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

građanski rat, pobunjenici, libija, moamer gadafi