A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Fukushima.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Japanski BDP pao 1,3 posto, manje od očekivanja | Politika+
Mojbiz

RECESIJA: Japanski BDP pao 1,3 posto, manje od očekivanja

Nastavlja se recesija japanskog gospodarstva, uzdrmanog katastrofalnim potresom i tsunamijem.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Japansko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 1,3 posto na godišnjoj razini, već treći kvartal zaredom, što je posljedica pada industrijske proizvodnje i potrošnje stanovništva nakon razornog potresa i tsunami vala u ožujku.


Nastavlja se recesija japanskog gospodarstva, uzdrmanog katastrofalnim potresom i tsunamijem.

Japanska vlada priopćila je jutros da je bruto domaći proizvod u proteklom tromjesečju pao 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, a 1,3 posto na godišnjoj razini.


To znači da se nastavlja recesija japanskog gospodarstva, uzdrmanog katastrofalnim potresom i tsunami valom 11. ožujka, koji su nanijeli velike štete brojnim tvornicama, što je izazvalo prekid proizvodnje i narušilo lanac opskrbe dijelovima za industriju.


Kako je tsunami val oštetio i nuklearnu elektranu Fukushima, uslijedili su i problemi u opskrbi električnom energijom, što je također negativno utjecalo na industriju Japana.


Zbog toga je izvoz trećeg po veličini svjetskog gospodarstva u proteklom tromjesečju pao 4,9 posto, najviše u posljednje dvije godine.


Kapitalne investicije kompanija pale su, pak, za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je potrošnja stanovništva oslabila 0,1 posto.


Ipak, pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini manji je od očekivanja jer su u anketi agencije Kyodo News analitičari procjenjivali da će gospodarstvo pasti 2,6 posto.


Zahvaljujući manjem padu od očekivanja, jutros su cijena dionica na Tokijskoj burzi porasle 1,4 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dva tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FUKUSHIMA, TSUNAMI, POTRES, RECESIJA, JAPAN