A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kardinal Bozanić: Papu su napali s nevjerojatnom mržnjom | Politika+
Hrvatska

MARIJA BISTRICA: Kardinal Bozanić: Papu su napali s nevjerojatnom mržnjom

"Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/VLM

Kardinal Josip Bozanić pozvao je u Mariji Bistrici na jedinstvo Crkve i osudio napade na papu Benedikta XVI. Premda nije izravno govorio o slučaju Dajla i svojoj umiješanosti u skandaloznu odluku kardinalske komisije, zagrebački nadbiskup ipak je nakon dva i pol tjedna jasnije progovorio o tim zbivanjima, stavljajući na prvo mjesto papin autoritet, iza kojega se skriva i njegova osobna odgovornost za razdor u episkopatu i okretanje leđa porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu. Inače, u Mariju Bistricu stiglo je gotovo 50.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

"Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito ovih dana molimo za Svetoga oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje. Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu."

- Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa. Na nama je da se sa svime suočavamo vjernički, u duhu Isusa Krista, da preispitujemo na koji nam je način djelovati, govoriti, da sačuvamo jedinstvo, kako ne bismo iznevjerili najveće blago koje nam je Bog podario, a to je ljubav njegova Sina - poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup zagrebački, predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i pozvao se na molitvenu šutnju na Trgu bana Jelačića za papina pohoda, jer kako je rekao "upravo u trenucima kad se olako i neodgovorno razmeće riječima, trebali bismo od Marije učiti vrijednost riječi i šutnje, razmisliti kada to naša riječ ne govori i ne pomaže Crkvi, kada joj šteti, a kada to šutnja govori više od svih naših rasprava".

- Crkva u Hrvatskoj pozvana je na jedinstvo kako bi se suočila s izazovma u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti nepoklebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog - poručio je s marijabistričke propovjedaonice kardinal Bozanić.

- Istina je da nas najviše treba zabrinuti kakvi smo mi, vjernici, bez obzira koliko na naše živote utjecale okolnosti i ljudi koji nam nisu skloni. Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito ovih dana molimo za Svetoga oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje. Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu. Učimo biti ponizni i osjetljivi za dragocjenost crkvenog zajedništva - rekao je u svojoj homiliji.

- Mi to prepoznajemo i ne smijemo dopustiti da se nad našu Crkvu i nad našu Domovinu i u naše živote uvuče privid. Taj je brižno građeni privid velikim dijelom raskinut upravo tijekom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Bog progovara i u našim danima. Zahvaljujemo mu za to u iskrenoj molitvi za našu Domovinu i za našu odlučnost da je kršćanski izgrađujemo. Ostanimo zagledani u puninu sjaja što ga danas slavimo u Bogorodici Mariji.Pokušavaju nas omesti različiti glasovi, podmetanja i laži koje se opetovano ponavljaju kako bi se razorilo zajedništvo i osporilo istinu - poručio je kardinal Bozanić i dodao da "kao Isusova Crkva, ne smijemo se bojati buke koja nas okružuje. Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitkivanju, svojeg djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primjetiti ono što nas kao zajednicu razara, vodi na krive putove i udaljuje od cilja".

- U svim nejasnoćama i teškim trenucima pojedinačnim, obiteljskim i šire zajednice, u suočenjima sa silnim nepravdama i poteškoćama koje najteže pogađaju najsiromašnije članove našega društva, mnoge obitelji i mlade, u nametanju sve nehumanijeg društvenog ustrojstva kojemu je jedina svetinja gomilanje prifita, kao vjernici pristupamo Bogu, dolazimo k Isusovoj i našoj Majci Mariji - poručio je kardinal Bozanić iz Marije Bistrice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marija bistrica, crkva, velika gospa, josip bozanić, crkva