A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/korea-vojska-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pjongjang prijeti totalnim ratom zbog vojne vježbe SAD-Južna Koreja, | Politika+
Hrvatska

VOJNE IGRE: Pjongjang prijeti totalnim ratom zbog vojne vježbe SAD-Južna Koreja,

U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC), više od 530 tisuća vojnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Pjongjang je u utorak zaprijetio "totalnim ratom" na Korejskom poluotoku dogodi li se i najmanji izgred tijekom već tradicionalne zajedničke vojne vježbe koju svake godine održavaju Sjedinjene Države i Južna Koreja.


U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC), više od 530 tisuća vojnika.

"Korejski poluotok je zahvatila najgora kriza u njegovoj povijesti. I najmanji izgred može biti povod za totalni rat", objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenoseći komentar objavljen u glasilu komunističke stranke Rodong Sinmun.


Ova američko-južnokorejska vježba pod nazivom "Čuvar slobode" ("Freeedom Guardian") počela je u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik zapovjedništva savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC).


U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe CFC-a, što znači oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području.


Zadaća je ovih manevara, koji će potrajati desetak dana, "pripremiti se i spriječiti svaku vrstu prijetnje izvana, sada i ubuduće" uperene protiv Južne Koreje i cijele regije, rekao je američki general James D. Thurman, zapovjednik CFC-a.


Vježba se održava svake godine, a dvije savezničke zemlje je ocjenjuju kao uobičajenu i obrambenu, ali je Pjongjang redovito osuđuje, smatrajući da služi za pripremu invazije na sjever poluotoka.


Kako piše Rodong Sinmun, koji zastupa stajališta komunističkog režima u Pjongjangu, ovogodišnji manevri žele pojačati sposobnost napada na nuklearna postrojenja i na postrojenja za proizvodnju raketa na sjevernokorejskom teritoriju.


List optužuje Washington da nakon Afganistana i Iraka želi prenijeti rat na Korejski poluotok kako bi se "izvukao iz sve teže gospodarske krize".


Glasnogovornik američko-južnokorejskih snaga rekao je da će se vojnici tijekom ovih manevara uvježbavati za "razne zadaće, među kojima za lociranje i uklanjanje kemijskih, bioloških, nuklearnih i radijacijskih prijetnja".


Pjongjang je početkom kolovoza zatražio od Seula i Washingtona da odustanu od vježbe ako žele normalizaciju odnosa i nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

južna koreja, američka vojska, vojska, cfc, sjeverna koreja, koreja