A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdravlje-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Petnaest minuta vježbanja dnevno produljuje život za tri godine | Politika+
Zdravlje

ZDRAVLJE: Petnaest minuta vježbanja dnevno produljuje život za tri godine

...A šest sati gledanja televizije dnevno smanjuje očekivanu životnu dob za pet godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Petnaest minuta vježbanja dnevno može produljiti očekivanu životnu dob za tri godine dok ga gledanje televizije šest sati dnevno može skratiti za pet godina, pokazale su dvije nove studije objavljene u utorak.


Rezultati: oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto. Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine.

Upozorenja o rizicima sjedilačkog načina života nisu nova, ali dvije najnovije studije, provedene na Tajvanu i u Australiji i objavljene u dva britanska medicinska časopisa, Lancet i British Journal of Sports Medicine, točno preciziraju rizike.


Na Tajvanu, 400.000 dobrovoljaca koji su bili podijeljeni u pet kategorija - oni koji uopće ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni - bili su predmet promatranja od 1996. do 2008.


Timovi nacionalnog Instituta za medicinska istraživanja s Tajvana i tajvanskog Nacionalnog sveučilišta za sport usporedili su osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale.


Rezultati: oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto. Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose jednako na žene i muškarce svih dobi, kao i na osobe s krvožilnim rizicima.


Kod osoba koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću utvrđen je povećan rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa skupinom koja je malo vježbala.


Paralelno se na sveučilištu u Queenslandu u Australiji vodila studija kojom je ustanovljeno da šest sati gledanja televizije dnevno smanjuje očekivanu životnu dob za pet godina, i to upravo zbog manjka tjelesne aktivnosti kao posljedice neprekidnog gledanja u ekran.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TJELOVJEŽBA, VJEŽBANJE, ZDRAVLJE