A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/tomislav-horvatincic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tomislav Horvatinčić jahtom udario u jedrilicu, poginulo dvoje Talijana (2) | Politika+
Crna kronika

NESREĆA NA MORU: Tomislav Horvatinčić jahtom udario u jedrilicu, poginulo dvoje Talijana (2)

Horvatinčić: "Otkazao je upravljački sustav broda, nisam mogao skrenuti."

FOTO: Tomislav Horvatinčić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/VLM

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor rekla nam je da je šibenska policija oko podneva dobila dojavu o sudaru dviju brodica kod Primoštena te da su dvije osobe s talijanske jedrilice pale u more.

U moru kod Primoštena pronađena mrtva tijela muške i ženske osobe, koji su pali u vodu prilikom sudara.

Sudar se dogodio kod otoka Maslinovika.

Iz šibenske su policije oko 14.30 sati izvijestili da su u moru kod Primoštena oko 14 sati pronađena dva mrtva tijela, odnosno tijela muške i ženske osobe koja još nisu identificirana. Riječ je o dvoje talijanskih nautičara, dugogodišnjih primoštenskih gostiju. Tijela su nađena kako plutaju pokraj južne punte otoka.

HORVATINČIĆ: "Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu."

Jahtom koja je sudjelovala u pomorskoj nesreći kod Maslinovika upravljao je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, potvrdila je šibenska policija. S njim je u društvu bila 35-godišnjakinja iz Zagreba.

Horvatinčić je i sam
medijima uputio izjavu kojom je potvrdio da je sudjelovao u današnjoj teškoj pomorskoj nesreći, navodeći da je otkazao upravljački sustav broda kojim je upravljao.

"Ovim putem mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara.

Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje. Dostupan javnosti kao i uvijek, molim Vas da razumijete kako sam zbog ovog tragičnog događaja u velikom šoku i kako ću Vam se sa svim informacijama obratiti čim budem u mogućnosti", navodi se u izjavi Tome Horvatinčića.

Ostaje nejasno zašto Horvatinčić nije jednostavno isključio motor, što bi sasvim sugurno gotovo trenutno zaustavilo njegov gliser, ako je doista na vrijeme zamijetio jedrilicu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta imenovao je istražno povjerenstvo radi utvrđivanja okolnosti i uzroka te pomorske nesreće.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sudar, tomislav horvatinčić, nesreća, nautika