A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/tomislav-horvatincic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Državni tajnik Babić: Za nesreću kriva bahatost i neodgovornost Tome Horvatinčića! | Politika+
Crna kronika

REAKCIJE: Državni tajnik Babić: Za nesreću kriva bahatost i neodgovornost Tome Horvatinčića!

Policija je protiv Horvatinčića podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.

FOTO: Tomislav Horvatinčić
Piše: PolitikaPlus

Odmah nakon nesreće koju je skrivio zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, ministar Kalmeta osnovao je tročlano povjerenstvo koje bi trebalo istražiti okolnosti nesreće. To je u javnosti izazvalao razne reakcije, a jedna od njih je tko je Horvatinčić da bi se zbog njega osnivalo povjerenstvo. No, kako prenosi Novi list, državni tajnik za more, kap. Mario Babić odlučno odbija bilo kakve insinuacije o prikrivenim motivima za osnivanje Povjerenstva.

"Sve je to u najmanju ruku čudno i nelogično i osobno smatram da je riječ o bahatosti i neodgovornosti Tome Horvatinčića, a je li tako utvrdit će se u postupku istrage."

"Nema niti govora o tome da itko želi zaštititi Tomu Horvatinčića ili bilo koga drugog. Ja sam se i osobno založio da se Povjerenstvo imenuje i tu nema ništa čudno, mi to i inače imamo obvezu napraviti prema Pravilniku o postupanju ukoliko ima poginulih u nezgodi.

Neću prejudicirati istragu, ali mogu osobno odmah sada reći da su neke stvari ovdje bile apsolutno nedopustive. Prije svega je riječ o tome da Horvatinčić nije smio glisirati na 200 metara od obale što pokazuju satelitski snimci, dok će brzina tek biti vještačena, iako je vjerojatno bila riječ o glisiranju. Na toj poziciji nije smio biti uključen ni auto-pilot, jer je u moru moglo biti i kupača.

Ne vidim što je on na kraju imao mahati drugoj jedrilici, da je isključio motor brod bi stao gotovo odmah i ništa se vjerojatno nije dogodilo. Sve je to u najmanju ruku čudno i nelogično i osobno smatram da je riječ o bahatosti i neodgovornosti Tome Horvatinčića, a je li tako utvrdit će se u postupku istrage, kazao je Babić.

U sastav tročlanog Istražnog povjerenstva imenovani su nezavisni istražitelj pomorskih nezgoda iz Lučke kapetanije Dubrovnik kap. Joško Vlašić , lučki kapetan u LK Senj Siniša Orlić i glavni inspektor Lučke kapetanije Šibenik Boris Seljanovski .

No, Seljanovski je izjavio da Horvatinčić neće biti ispitan pred tim povjerenstvom jer je policijskom istragom utvrđena osnovana sumnja da je skrivio nesreću, pa to djelo više nije klasificirano kao prekršaj kojim bi se bavilo istražno povjerenstvo. Povjerenstvo mora utvrditi zašto je i u kojim okolnostima došlo do nesreće, pojašnjava Seljanovski.

Horvatinčiću ovo nije prva prometna nesreća koju je izazvao. Prije 30 godina na pješačkom prijelazu jednu je osobu usmrtio, a drugu teško ranio, i zatim pobjegao s mjesta nesreće, zbog čega je i pravomoćno osuđen.

NESREĆA
>>Tomislav Horvatinčić vozio preblizu obali, brzinom većom od 20 čvorova, a dopušteno samo 5

Na sudu se izvlačio da je pobjegao zato što mu je netko prijetio, a pribavio je i psihijatrijsko vještačenje da se boji krvi. Njegovi argumenti u ovoj nesreći nisu ništa uvjerljiviji.

...

 

...

 


KAZNENA PRIJAVA PROTIV HORVATINČIĆA


Policija je protiv Horvatinčića podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo bračni par iz Italije, a istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku sinoć mu je odredio 48-satni pritvor.

Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske najavila je da će se tijekom sljedeća dva dana prikupljat dodatni dokazi, nakon čega će istražni sudac odlučiti hoće li zagrebačkog poduzetnika pustiti na slobodu ili će mu produljiti pritvor zbog mogućnosti utjecanja na istragu i svjedoke.