A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/boerse-005.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gadafijev pad na europskim tržištima diže dionice proizvođača nafte, zlata i lijekova | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Gadafijev pad na europskim tržištima diže dionice proizvođača nafte, zlata i lijekova

Najveći su dobitnici u oskudnoj trgovini na europskim tržištima talijanska integrirana naftna poduzeća.

FOTO: Deutsche Börse
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Naznake skorog završetka oružanog sukoba u Libiji potaknule su u ponedjeljak kupovinu naftnih dionica u oskudnoj trgovini na europskim tržištima a zbog nesigurnosti i straha od recesije tražile su se i dionice prozvođača lijekova i zlata.


Na najvećem postotnom dobitku bio je oko podneva indeks Pariške burze CAC, od 2,6 posto, dosegnuvši 3.095 bodova. Londonski Ftse ojačao je 2,4 posto, na 5.160 bodova dok je frankfurtski DAX bio u plusu 1,5 posto i iznosio je 5.560 bodova.

Najveći su dobitnici u oskudnoj trgovini na europskim tržištima talijanska integrirana naftna poduzeća.

Najveći su dobitnici u oskudnoj trgovini na europskim tržištima talijanska integrirana naftna poduzeća, kojima je potporu pružila nada da se oružani sukob u Libiji bliži kraju, nakon što su pobunjeničke snage ušle u samo središte glavnog grada Tripolija.


Tako je najveći inozemni naftni operater u Libiji talijanski ENI, poskočio 5,6 posto dok je Saras dobio na vrijednosti 4,6 posto zahvaljujući pojačanim izgledima za nastavak naftnog poslovanja u Libiji nakon sloma režima Moamara Gadafija.


Na dobitku su bili i Royal Dutch Shell, BH Group i Galp Energia, od 1,1 do 2,76 posto.


Poduzeće za usluge povezane s naftom Petrofac dobilo je na vrijednosti četiri posto, zahvaljujući neočekivano dobrim poslovnim rezultatima i povećanoj dividendi.


Zbog straha od recesije u svjetskom gospodarstvu ulagači su nastavili kupovati i zlato, čija je cijena u ponedjeljak kretala nešto ispod 1.900 dolara za uncu.


Stoga su se početku tjedna tražile i dionice proizvođača zlata, pa su Rangold i Petropavlovsk bili na dobitku 3,9 odnosno 6,2 posto.


Na dobitku od 2,8 posto bio je i tradicionalni defanzivni sektor proizvođača lijekova i proizvoda za njegu zdravlja. Tako je Roche dobio na vrijednosti 3,5, a Actelion 2,5 posto.


Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu jedan posto, na 8.628 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roche, petrofac, ftse, dax, cac, libija, saras, eni, nikkei