A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-merkel-106.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Angela Merkel: Više transparentnosti značit će i više njemačkih ulaganja u Hrvatsku | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-NJEMAČKA (2): Angela Merkel: Više transparentnosti značit će i više njemačkih ulaganja u Hrvatsku

"Moja poruka Beogradu bit će: Ugledajte se u Hrvatsku!"

FOTO: Jadranka Kosor i Angela Merkel u Zagrebu
Piše: Ilijana Grgić

Predsjednica njemačke vlade bila je puna riječi hvale za uspjehe koje je Hrvatska ostvarila došavši na sam prag EU. Čestitala je Hrvatskoj na ' ogromnom uspjehu završetka pregovora s EU' i istaknula zasluge predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

"Prilikom svoga posjeta Srbiji, istaknut ću normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske. Moja će poruka Beogradu biti: Gledajte u Hrvatsku, oni su uspjeli, mi želimo da i vi uspijete. Zapadni Balkan svoju mirnodopsku perspektivu može imati samo uz Europsku Uniju."

"Primjer Hrvatske je primjer da svaka zemlja regije može postati članica Europske unije," istaknula je njemačka kancelarka, "Prilikom svoga posjeta Srbiji, istaknut ću normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske. Moja će poruka Beogradu biti: Gledajte u Hrvatsku, oni su uspjeli, mi želimo da i vi uspijete. Zapadni Balkan svoju mirnodopsku perspektivu može imati samo uz Europsku Uniju."

"Ono što je iznimno važno jest transparentnost u poslovanju i javnim natječajima. To je za njemačke investitore najvažnije, tada će biti i više zanimljivih projekata, potrebno je povjerenje. Tada će Hrvatska puno više surađivati s našim tvrtkama."

Merkel je istaknula da je za završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom zaslužna premijerka i cijela Vlada, posebno rješavanje teškog graničnog spora sa Slovenijom.


"U borbi protiv korupcije napravljeni su ozbiljni koraci, ali taj se put mora nastaviti, pravna sigurnost, transparentnost, sve je to vrlo bitno za razvoj gospodarske suradnje," istaknula je Merkel.

"Pojedine investicije se dogovaraju sa pojedinim investitorima, ono što je bitno jesu osiguranje uvjeta za investiranje, odnosno transparentnosti, javnih natječaja i pravne sigurnosti. To je za Nijemce najvažnije i tada raste povjerenje u Hrvatsku. Nakon dobrih iskustava,  raste povjerenje u Hrvatsku. Kada se stvori razuman i transparentni okvir, onda to lako ide dalje," poslala je jasnu poruku Hrvatskoj.
Kosor je ovom prigodom istaknula i jačanje fiskalne odgovornosti u Hrvatskoj,

- Mi želimo da kad Hrvatska 2013 postane 28. članica Europske unije uvesti jasne kriterije o fiskalnoj odgovornosti - istaknula je Kosor, pri tome podsjetivši da je Hrvatska lani donijela Zakon o fiskalnoj odgovornosti, da je pristupila racionalnom trošenju sredstava poreznih obveznika, što će biti i jedna od važnih tema u budućnosti, kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

"Njemački investicijski partneri stoje u pripravnosti, Simens već ima neke projekte, gospodarske programe mi smo voljni poduprijeti, Savezna republika Njemačka ima  interes u dobrim gospodarskim odnosima."

"Naš plan je da deficit opće države padne na 1,8 posto, odnosno državnog proračuna na 1,6 posto," istaknula je Kosor.


Ovakve napore Hrvatske pohvalila je i njemačka kancelarka.

"Nove zemlje članice, susreću se sa činjenicom da se pregovara oštrije nego prije. Prekomjerno zaduživanje nije dobro ni za Europsku uniju  i za Vlastitiu zemlju. Kurs kojim ide Hrvatska je dobar," još jednom je kancelarka pohvalila napore aktualne hrvatske vlade.

Kosor je istaknula da je tijekom razgovora s njemačkom kancelarkom, ali i s gospodarskim izaslanstvom, istaknula mogućnost dodatnih investicija na području energetike i infrastrukture. Pri tome j istaknula i dva primjera  u kojima  već sudjeluju  njemački investitori - vjetroelektranu Vrataruša iznad Senja, investiciju od 70 milijuna eura te Luku Gaženica u Zadru, investiciju tešku 236 milijuna eura, koje se financiraju fondovima Europske investicijske banke i Njemačke razvojne banke.  

"Njemački investicijski partneri stoje u pripravnosti, Simens već ima neke projekte, gospodarske programe mi smo voljni poduprijeti, Savezna republika Njemačka ima  interes u dobrim gospodarskim odnosima," istaknula je Merkel.Na pitanja njemačkih novinara, Merkel je komentirala i odnos njemačke vlade prema aktualnim zbivanjima u Libiji.

"Počinje se slamati  njegov režim, jako je važno da se spriječi dalje krvoproliće . dobro je daće se Kontaktna skupina sastati u Parizu. Razgovori o osiguranju libijskog naroda trebali bi ići preko UN-a. Treba spriječiti daljne krvoproliće i ubrzati tranziciju Libije u demokratsko društvo."
DOBRI NJEMAČKO HRVATSKI ODNOSI


Njemačka je bila prva članica Europske unije koja je priznala neovisnu Hrvatsku, a angažman tadašnjega kancelara Helmuta Kohla i ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera uvelike je pridonio da Hrvatska bude prihvaćena kao novi međunarodni čimbenik. Njemačka nam je jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera, također vodi i po izravnim ulaganjima, turističkim posjetima, financijskoj i bankovoj suradnji te tehničkom razvoju.

Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijarda eura u investicijama. Mjereći prema izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske.

Njemačko gospodarstvo i dalje je na dobrom putu da u ovoj godini ostvari 3-postotni rast, usprkos neočekivano slabim rezultatima u drugom tromjesečju, naglasio je u ponedjeljak ministar financija.

Najveće europsko gospodarstvo poraslo je prošle godine za 3,6 posto ali su podaci ovogodišnje drugo tromjesečje razočarali, pokazujući usporavanje rasta na tromjesečnoj razini na samo 0,1 posto, s 1,3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble naglasio je u ponedjeljak da su očekivanja ovogodišnjeg rasta još uvijek bolja nego što su bila na početku godine.

U razgovoru za radijsku postaju Deutschlandfunk, Schaeuble je kazao da "sve upućuje na to da ćemo ove godine ipak postići 3-postotni rast", napomenuvši da su "pretjerana očekivanja donekle prigušena, ali nema naznaka recesije".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

siemens, jadranka kosor, njemačka-hrvatska, ANGELa merkel