A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-merkel-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemački Focus: Kancelarka se sastala sa sestrom blizankom | Politika+
Hrvatska

MEDIJSKI ODJECI: Njemački Focus: Kancelarka se sastala sa sestrom blizankom

Njemački mediji ističu pohvale Angele Merkel izrečene Jadranki Kosor.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački mediji opširno su izvijestili o posjetu kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, a naslovi članaka poput Focusovog "Kancelarka se sastala sa sestrom blizankom", "Merkel hvali Hrvatsku" N-tva, Handelsblattov "Merkel želi uže veze s Hrvatskom" ili RP-ov "Merkel primila uzornog EU-kandidata Hrvatsku u odabrano društvo" jasno odražavaju njihovu ocjenu posjeta.

U člancima se naglašava kako se kancelarka izjasnila za jači angažman njemačkog gospodarstva u Hrvatskoj. "Težimo dubljem povezivanju", citira Deutsche Welle kancelarku Merkel uz najavu da će se ove jeseni Istočni odbor Njemačkog gospodarstva "pobrinuti za produbljenje gospodarskih odnosa".

FOCUS: Kancelarka Merkel svoju kolegicu cijeni kao pouzdanu partnericu i otvoreno govori da se "unaprijed raduje njihovoj suradnji u EU".

Pritom se podsjeća da su poglavito njemački koncerni poput Deutsche Telekoma i RWE-a snažno prisutni u Hrvatskoj. U kontekstu energetike i infrastrukture se navodi kako je Merkel naglasila "enormno zanimanje" Njemačke za dobrim gospodarskim odnosima. Upozorava se, međutim, da Hrvatska sa svoje strane "mora nastaviti borbu protiv korupcije i krimanala", jer su "važni transparentni uvjeti investiranja i pouzdan pravni okvir".


N-tv piše da su se njemačka kancelarka i hrvatska premijerka Jadranka Kosor dogovorile da će produbiti bilateralnu gospodarsku suradnju, ističući pritom pohvale kancelarke Merkel reformskim naporima Zagreba koje Hrvatska "mora nastaviti i nakon pristupanja u EU".

Međutim, citira se kancelarkina ocjena da je Hrvatska postigla "ogromne uspjehe" u borbi protiv korupcije i kriminala, zbog čega "povjerenje u Hrvatsku raste". Navodi se da je premijerka Kosor njemačkom gospodarstvu ponudila prvenstveno investicijske mogućnosti u sektoru energetike i izgradnje infrastrukture, podsjetivši da se u Hrvatskoj zajedno s njemačkim partnerima radi na vjetroelektranama, čija je investicijska vrijednosti 70 milijuna eura, te da je u izgradnju Luke Zadar već investirano 236 milijuna eura.

Handelsblatt u svom članku težište stavlja na deklariranu želju njemačke kancelarke za užim vezama s Hrvatskom i proširenjem gospodarskih odnosa, ali i ističe čestitke kancelarke Merkel hrvatskoj premijerki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću na "velikom uspjehu" koji je Hrvatska postigla tijekom godina pregovaranja. Merkel će Hrvatsku, piše Handelsblatt, i dalje podupirati u provedbi usvojenih reformi.

"Stroži pregovori s novim sustavom mjerila, kao posljedica dosadašnjim iskustava u širenju EU-a, po mišljenju njemačke vlade služe kao uzor za kasnije pregovore s ostalim balkanskim zemljama", navodi Handelsblatt.

Nadregionalni list Frankfurter Allgemeine Zeitung u svom izvještaju uz naglasak na "ogromnom zanimanju Njemačke" za proširenje gospodarske suradnje ističe i poziv kancelarke Merkel Hrvatskoj da se, s obzirom na svoja iskustva i svoje uspjehe, angažira u rješavanju sukoba u regiji, posebno problema u Bosni i Hercegovini te sukoba na relaciji Srbija-Kosovo.

Tiražni politički tjednik Focus u svom online izdanju piše da je kancelarka u posjetu "sestri blizanki" u prtljazi donijela čestitke na predstojeći pristup EU i nekoliko domaćih zadaća za Hrvatsku. Ističe da šeficu hrvatske vlade "ne zanima samo Europa birokrata i detalja europskih regulacija, nego Europa kao postignuće mira s gospodarskim perspektivama".

Gošća iz Njemačke neuvijeno je pozvala na nastavak napora u reformama i borbi protiv korupcije, piše list.

"Više pravne sigurnosti dat će onda uzleta i gospodarskim odnosima", citira list kancelarku, ali i primjećuje da kancelarka Merkel svoju kolegicu cijeni kao pouzdanu partnericu i otvoreno govori da se "unaprijed raduje njihovoj suradnji u EU".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-njemačka, jadranka kosor, angela merkel