A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/boris-tadic-merkel-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Angela Merkel u Beogradu: Srbija mora obnoviti dijalog s Kosovom | Politika+
Hrvatska

MINI TURNEJA: Angela Merkel u Beogradu: Srbija mora obnoviti dijalog s Kosovom

"Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima inače jer neće biti europske perspektive."

FOTO: Angela Merkel i Boris Tadić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića započeo je u utorak u Beogradu u sklopu njezinog službenog posjeta Srbiji, a glavne teme razgovora će, kako se očekuje, biti europske integracije Srbije, odnosi među zemljama u balkanskoj regiji i ekonomska suradnja.


Posebna pozornost će, kako je proteklih dana najavljivano u medijima, biti ukazana odnosima između Srbije i Kosova, a biće održan i sastanak izaslanstava Njemačke i Srbije, nakon čega se očekuje zajedničko obraćanje novinarima Merkel i Tadića u palači "Srbija" (zgrada nekadašnjeg SIV-a – Saveznog izvršnog vijeća SFRJ).

"Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima i mirno rješavanje sukoba te se međusobno poštivati jer neće biti europske perspektive ako svi ne poduzmu napore."

Angelu Merkel, koja je u ponedjeljak boravila u Hrvatskoj, u ponedjeljak navečer u beogradskoj zračnoj luci dočekao je srbijanski premijer Mirko Cvetković, sa kojim će razgovarati u zgradi srbijanske vlade nakon sastanka sa Tadićem.

Prije susreta sa srbijanskim predsjednikom njemačka kancelarka u utorak ujutru susrela se s Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kao i sa stipendistima Fonda "Dr Zoran Đinđić".

Uoči posjeta Hrvatskoj i Srbiji, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Beograd da "obnovi dijalog s Kosovom", prenijeli su njemački mediji.

"Danas ponovno postoje napetosti između Kosova i Srbije. To je razlog zbog kojeg je jedna od mojih zadaća da uvjerim Srbiju da mora obnoviti dijalog s Kosovom", navela je Merkel u svojoj tjednoj video poruci.

"Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima i mirno rješavanje sukoba te se međusobno poštivati jer neće biti europske perspektive ako svi ne poduzmu napore iako su ožiljci prošlosti još duboki i teški", istaknula je.

Nove napetosti između Srbije i Kosova izbile su krajem srpnja kada je Priština pokušala rasporediti svoje carinike na graničnim prijelazima na sjeveru zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOSOVO, MIRKO CVETKOVIĆ, BORIS TADIĆ, NAGELA MERKEL, SRBIJA