A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdarko-milinovic-vrucina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Milinović upozorava na val vrućina: Češće kontaktirajte one koji trebaju pomoć! | Politika+
Zdravlje

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA: Darko Milinović upozorava na val vrućina: Češće kontaktirajte one koji trebaju pomoć!

Apel članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima.

FOTO: Darko Milinović
FOTO: Ilustracija: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH ''mr. Darko Milinović, dr.med.'', s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku, izdao je preporuke za građane, a posebice za  rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi  kronični bolesnici, te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za  učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Izuzetno je važno redovito unašati dostatnu količinu vode i to do 2,5 l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.


.....

 

.....

 

 

DHMZ: U DALMATINSKOJ ZAGORI SEDMI UZASTOPNI DAN S VRUĆINAMA IZNAD 35°C!

Državni hidrometeorološki zavod danas je također izdao upozorenje:

Vrlo vruće, ponegdje i iznimno vruće! U većini krajeva unutrašnjosti treći, na Jadranu peti, a u Dalmatinskoj zagori sedmi uzastopni dan s najvišom temperaturom zraka oko ili višom od 35°C!


SUTRA, u srijedu 24.08 sunčano, mjestimice uz sumaglicu. Vjetar slab istočni i jugoistočni, duž obale zapadni i jugozapadni, na otvorenom sjeverozapadni. Noć razmjerno topla i sparna s najnižom temperaturom zraka od 15 po gorskim kotlinama do 21 u većim kopnenim gradovima. Danju vrlo vruće uz najvišu temperaturu većinom između 34 i 39°C!

Slične visoke temperature očekuju se kroz cijeli tjedan, a natprosječne vrućine očekuju nas i u prvih desetak dana rujna.

- Vjerujem da će temperatura zraka u rujnu biti čak iznad 30 stupnjeva, najavio je meteorolog
Milan Sijerković .

 

 

 

 izvor:dhmzs


Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima ministar Milinović uputio je apel za  učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVLJE, VRUĆINA, MINISTARSTVO ZDRAVSTVA, DARKO MILINOVIĆ