Hrvatska

REAKCIJE: Čičak: Mesićevo spašavanje Gadafija je na liniji njegovog veličanja Tita

Žarko Puhovski: Da se radilo o posredovanju prije 2-3 mjeseca, onda bi to služilo na čast predsjedniku.

FOTO: Stipe Mesić i Moamer Gadafi u Libiji
FOTO: Arhiv
Piše: Ilijana Grgić

Diplomatska aktivnost bivšeg predsjednika hrvatske Stjepana Mesića, da pomogne u Gadafijevom odlasku sa vlasti nikoga nije ostavila ravnodušnom. Naime, kako neslužbeno doznajemo, Gadafijev predstavnik boravio je prošlog tjedna u Zagrebu, pa se i na taj način može iščitati Mesićeva rečenica u priopćenju da "iz prve ruke mogu potvrditi kako je pukovnik Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi".

>>Kako je i zašto Stipe Mesić spašavao Gadafija

PUHOVSKI: Da se radilo o posredovanju prije 2-3 mjeseca, onda bi to služilo na čast predsjedniku, no on je ušao u igru kada je Gadafi već izgubio.

- Meni se čini da je dobro što se Gadafi makne s vlasti, no i sam Gadafi je to preksano shvatio. Da se radilo o posredovanju prije 2-3 mjeseca, onda bi to služilo na čast predsjedniku, no on je ušao u igru kada je Gadafi već izgubio, komentar je političkog analitičara i profesora Žarka Puhovskog, koji ne misli da će ovaj događaj imati nekakvih posljedica.

PUSIĆ: To ne znači da se Hrvatska svrstava na Gadafijevu stranu, svi veliki diplomati, poput Henrya Kissingera, mogli su posredovati i kod ljutih neprijatelja, a sve kako bi se postigao cilj i smanjile žrtve.

- Hrvatska zbog takvog Mesićevog angažmana ne može imati imati nikakavih problema, sve države su to radile. Joschka Fischer na primjer je to radio, svi se toga laćaju kada je u pitanju 'tiha diplomacija', napominje Puhovski , a slično smatra i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.


- Ja ne vidim da bi Hrvatska zbog toga imala problama, ako je to u funkciji okončanja rata i odlaska Gadafija, a to je u krajnjoj mjeri i cilj Europskih i američkih saveznika. To ne znači da se Hrvatska svrstava na Gadafijevu stranu, svi veliki diplomati, poput Henrya Kissingera, mogli su posredovati i kod ljutih neprijatelja, a sve kako bi se postigao cilj i smanjile žrtve, ističe Pusić.

- A što normalan čovjek može reći!? To je na liniji Mesićevog veličanja Tita, još mu samo fali Mubarak, sve je to u sklopu poimanja demokracije a la Stjepan Mesić. On time pokazuje svu svoju prvrženost tom "velikanu demokracije".

Ona se slaže da je Gadafi osoba na odlasku, no za Hrvatska je dobro da i u tim slučajevima ima ljude koji su u stanju posredovati.


- Osobni stav koji mi možemo imati prema Gadafiju, po mom mišljenju nije važan. U ratnim situacijama u pitanju je smanjenje ratnih žrtava, napominje Pusić.


A komentar u svom stilu imao je predsjednik HHO, Ivan Zvonimir Čičak:

- A što normalan čovjek može reći!? To je na liniji Mesićevog veličanja Tita, još mu samo fali Mubarak, sve je to u sklopu poimanja demokracije a la Stjepan Mesić. On time pokazuje svu svoju prvrženost tom "velikanu demokracije". Kad bi Mesića shvaćali ozbiljno, Hrvatska bi imala problema, a ovako ne, sarkastičan je bio Čičak.

NALOG MEĐUNARODNOG SUDA U HAAGU

I dok je situacija u Libiji još uvijek konfuzna, a informacije se mijenjaju iz sata u sat, podsjetimo samo da je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, zbog zločina protiv čovječnosti koje su počinjeni nad protivnicima njihova režima .


Nalog je izdan točno na 100. dan NATO-ovih operacija u Libiji, u njemu se Gadafija i njegove tereti zbog ubojstava i progona libijskih građana koji su započeli sredinom veljače kao reakcija na prosvjede protiv režima.


- To znači da se Gadafi ne može skloniti niti u jednu zelju koja je članica UN-a , no po svemu sudeći, Gadafiju će suditi libijski narod, zaključuje Čičak.