A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nyse-458.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U očekivanju novih mjera FED-a, raste optimizam ulagača | Politika+
Mojbiz

SVJETSKA TRŽIŠTA: U očekivanju novih mjera FED-a, raste optimizam ulagača

Njemački indeks Ifo spustio se u kolovozu na 108,7 bodova, sa 112,9 bodova u srpnju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europska tržišta dionica blago su porasla u slaboj i neujednačenoj trgovini u srijedu jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka usvojiti dodatne mjere potpore gospodarstvu, ali ih 'prizemljuju' slaba poslovna izvješća kompanija.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je 0,3 posto na 5.143 bodova. Frankfurtski DAX uvećan je za jedan posto i iznosio je 5.590 bodova a pariški CAC 0,6 posto, dosegnuvši 3.103 boda.

"Iako temeljne bojazni koje su u posljednje vrijeme uzrokovale snažna kolebanja na tržištima nisu otklonjene a još uvijek nema ni pozitivnih impulsa, velike se nade polažu u govor Bena Bernankea, koji bi mogao objaviti nove poticaje, uključujući novi ciklus kvantitativnog ublažavanja."
O očekivanju govora predsjednika američkog Feda u petak i mogućih signala o novom ciklusu kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike, tržišta su u srijedu ocijenila da pad indeksa poslovne klime u Njemačkoj na najnižu razinu u 14 mjeseci nije bio tako strašan kao što su očekivali.


Indeks Ifo spustio se u kolovozu na 108,7 bodova, sa 112,9 bodova u srpnju.

"Odgovor tržišta bio je prigušen. Očito su mnogi očekivali još teži pad no što se u prosjeku predviđalo", kazao je Jens-Oliver Niklasch iz Landesbank Baden-Wuerttemberga.

"Iako temeljne bojazni koje su u posljednje vrijeme uzrokovale snažna kolebanja na tržištima nisu otklonjene a još uvijek nema ni pozitivnih impulsa, velike se nade polažu u govor Bena Bernankea, koji bi mogao objaviti nove poticaje, uključujući novi ciklus kvantitativnog ublažavanja", dodaje Anita Paluch iz ETX Capitala.

Među dobitnicima prednjačio je rudarski sektor, zbog blagog poskupljenja bakra u očekivanju dodatnih monetarnih poticaja za američko gospodarstvo. Tako je BHP Billiton bio u plusu 1,0 posto, a Anglo American 1,6 posto.

Raspoloženje su pak pokvarila slaba poslovna izvješća kompanija. Tako je Heineken, treći proizvođač piva u svijetu, izgubio na vrijednosti 11,4 posto nakon što je objavio da će prigušeno povjerenje potrošača i loše vremenske prilike ovog ljeta narušiti njegove rezultate u drugoj polovini godine. Dobit u prvoj polovini bila je manja no što se očekivalo.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,1 posto, spustivši se na 8.639 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, ben bernanke, ftse, cac, dax, svjetska tržišta, Anita Paluch, BHP Billiton